Från och med den första januari ska livsmedelsföretagen tydligt skylta med inspektörernas vitsord för verksamheten. Resurserna är dock bristfälliga för uppföljande kontroll.
Enligt Katianna Kuula, direktör för hälsoövervakningen vid Sydspetsens miljöhälsa, har företagarna tagit Eviras direktiv ad notam.
- Det är härligt att se hur man på flera håll ute i bygderna kämpar för att ens by skall bli en leende by. Om den första kontrollen gav en sur gubbe så gör man sitt bästa för att nästa ska ge vitsordet utmärkt.
Kuula säger att resultatet av besöken vid restauranger, caféer och butiker bekräftar den förhandsbild inspektörerna haft av de västnyländska livsmedelsföretagen. Hon vill också poängtera att bedömningen är neutral och jämlik.
- Evira har gett oss utbildning i hur de olika kategorierna skall betygsättas och vi inspektörer diskuterar också mycket sinsemellan.
Det som har visat sig vara ett problem är att det i dagens läge inte finns resurser för alla de uppföljande kontroller som borde göras.
- Vissa företagare får sitta längre än nödvändigt med en sur gubbe men det behöver ju inte vara det slutgiltiga vitsordet. Ett senare besök kan också ge sämre resultat än det föregående då någonting nytt borde åtgärdas.
Missvisande betyg?
Krögare Kim Nordling i Karis tycker att bedömningen är sträng då det är det sämsta resultatet som bestämmer vitsordet.
- Jag ska korrigera ett par småsaker. Det har att göra med temperaturuppföljningen och hur jag dokumenterar och uppdaterar då jag tar emot varor. Har man en utvecklingspunkt så bedöms hela verksamheten enligt den. Kraven är heller inte direkt verklighetsanpassade.
Glad gubbe - ja!
De raseborgare som Yle Västnyland talat med är bekanta med poängsättningen och tror sig nog påverkas av den.
- Helst ser man ju en glad gubbe utanför en restaurang. En sur gubbe får en att kolla extra noga hur det ser ut där. Å andra sidan ger helhetsintrycket redan en ganska god fingervisning om ställets karaktär, med eller utan smiley.
Andra frågar sig om systemet är värt pengarna och om det är företagarna som drar det kortaste strået.
Enligt Eviras föreskrift skall företagen senast den första juli också länka Oiva-rapporterna till sin webbplats om företaget marknadsför livsmedel där.