I går tog staden Raseborg över verksamheten på Karis hälsovårdcentral. Enligt överläkare Åsa A Westerlund har övergången gått mycket smidigt och skillnaden i vardagen är liten.
Produktionen av hälso- och sjukvårdstjänster sköttes tidigare av företaget Mehiläinen. Karis hälsovårdscentral har varit i privat regi ända sedan 1998.
- Som det känns nu så löper verksamheten på Karis hvc som om ingenting skulle ha hänt, berättar Åsa A Westerlund som är överläkare för den öppna hälso- och sjukvårdsmottagningen.
Inte lika lyckat förra gången
Lika smidigt gick det inte sist när staden bytte producent av hälso- och sjukvård på Karis hvc. Det hände vid årsskiftet 2008-2009 då Carema (senare Mehiläinen) tog över efter Folkhälsan. Då var bland annat lokaliteterna och utrustningen bristfälliga och det förekom personalbrist.
Men enligt Åsa A Westerlund var situationen då en helt annan än i dag. Nu gjordes producentbytet så att staden tog över affärsrörelsen, vilket betyder att samma personal fortsätter att jobba men för en annan arbetsgivare. Så såg inte avtalet ut vid årsskiftet 2008-2009. Då var hela personalen tvungen att söka jobb hos Carema.
Men många andra saker skedde samtidigt som producentbytet på hälsovårdscentralen i Karis. Bland annat så bildades Raseborg och alla datasystem byttes ut. Samtidigt gick den kommunala laboratoriepersonalen över till Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikts labb, Huslab.
Problemen löstes i höstas
Helt utan problem har bytet ändå inte skett. Åsa A Westerlund var under hösten tjänstledig från sin förra tjänst som förvaltningsläkare. Hennes uppgift var att bland annat jobba med att göra övergången smidig.
- Vi har tacklat problemen under hösten, nu borde allt fungera bra, berättar Westerlund.
De största utmaningarna inom hälso- och sjukvården i Raseborg kommer, enligt Westerlund, att bli att utveckla den öppna hälso- och sjukvårdsmottagning på stadens alla tre hälsovårdscentraler.
Personal kan användas över gränserna
Att staden Raseborg nu har tagit över rodret vid hälsovårdscentralen i Karis betyder nu att staden själv producerar all service vid hälsovårdscentralerna i kommunen. Det underlättar arbetet till viss del, säger Westerlund.
- Förut var det inte möjligt att använda personal över gränserna, men det är det nu, förklarar Åsa A Westerlund.
Läs tidigare:
Hvc-personal missnöjd med Carema
Problem med tandvården på hvc i Karis
Karisbor missnöjda med hvc-vården
Bolin om hvc Karis valde rätt vårdproducent