Det hör till ovanligheterna att aktieägare inleder rättstvist mot bolagets styrelse, enligt rättslig expertis. Bruksägaren Olli Muurainen i Billnäs vill förmå aktieägare i Fiskars Abp att stämma styrelsen på grund av påstådd dålig förmögenhetsförvaltning.
Det är sällan aktieägare tar till samma metoder som företagaren Olli Muurainen nu tar till för att förmå Fiskarsbolaget att sälja mark han behöver för att bygga upp ett kongresscentrum i Billnäs.
Juris doktor och vicehäradshövding Frey Nybergh, docent i civil- och handelsrätt vid juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet, tar inte ställning till marktvisten i Billnäs. Men enligt honom är det väldigt ovanligt att aktieägare stämmer bolagets styrelse. Han har inget minne från senare år av en sådan rättsprocess i kommersiella aktiebolag.
I ett brev till Fiskars aktieägare skriver Olli Muurainen, vars bolag Billnäs Bruk Ab är aktieägare i Fiskarsbolaget, att en grupp som tillsammans har 10 procent av aktierna kan stämma styrelsen. Muurainen anser att Fiskars inte arbetar för ägarnas bästa
Skadeståndsprocesser på 90-talet
Under depressionen på 1990-talet förekom motsvarande processer i bankvärlden, säger Frey Nybergh. Då dömdes medlemmarna i det organ som motsvarade ett aktiebolags styrelse i banker, och i synnerhet sparbanker, att betala skadestånd. Orsaken till det här var att de hade fattat finansieringsbeslut som var mycket ofördelaktiga för bankerna eller ogrundade, förklarar Nybergh.
Det normala är att byta ut styrelsemedlemmar
Om ett tillräckligt stort block av aktieägarna är missnöjt med hela styrelsen eller enskilda styrelsemedlemmar, är det normala att aktieägarna på bolagsstämman väljer nya styrelsemedlemmar, enligt Nybergh.
Att väcka talan mot styrelsemedlemmar är dessutom riskabelt.
- Om man förlorar rättegången, står man också för kostnaderna, så det ska finnas ett ganska stort intresse för att man sätter igång en sådan process.
Att väcka talan är en klumpig metod
Enligt docent Frey Nybergh kanske aktieägarna fortare uppnår det de vill genom att byta ut styrelsemedlemmar, jämfört med att gå till domstol. Frågan är att det bland aktieägarna råder olika åsikter om vad som är till nytta för bolaget.
- Om en tillräckligt stor del av aktieägarna anser att till exempel strategin borde ändras, är det med personbyten man lättast uppnår det. Det är en väldigt klumpig metod att väcka talan, som också kan leda till nackdelar när man håller på och processar, förutom att det tar lång tid.
Läs artikel om hur Olli Muurainen ämnar stämma Fiskars styrelse här
Fiskarsbolagets vd Kari Kauniskangas skriver brev till aktieägarna