Personalen på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är missnöjda med arbetshälsovården, och undrar varför de skickas till en hälsocentral för akuta sjukdomar som kunde skötas på närmare håll.
Personalen på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är missnöjda med arbetshälsovården, och undrar varför de skickas till en hälsocentral för akuta sjukdomar som kunde skötas på närmare håll.
- Vi har rätt att ha sjukledighet ett par dagar utan sjukintyg. Men om vi är sjuka längre, då ska vi gå till en läkare och då måste vi gå till hälsocentralen. Med akuta saker får vi inte hjälp på vår företagshälsovård, säger Eva-Maria Sundström som representerar social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy i HNS personalkommité.
Imorgon på personalkommiténs möte ska arbetshälsovårdens överläkare Leena Forss-Latvala svara på personalens frågor. Bland annat undrar de varför arbetshälsovården ger influensavaccin, men inte sköter om allergiska symptom som orsakats av vaccinet. Det är viktigt att sjukvårdspersonalen tar vaccinet.
- Om man får besvär får man gå till egen hälsocentral sköta det, dethar varit på tapeten i Helsingforstrakten. Det är ganska konstigt att först tvingas man nästan ta vaccin , sen sköter man inte biverkningarna av det, tycker sjuksköterska Eva-Maria Sundström.
Ingen akutvård för sjukhuspersonalen
Framförallt gäller det att arbetshälsovården på HNS inte har en sjukvårdsmottagning, och att personal som blir sjuka under arbetsdagen måste åka till en hälsostation för att få hjälp. Den kan ligga långt borta, alla jobbar inte på samma ort där de bor.
- Att jobba på ett sjukhus, där man träffar läkare dagligen, och själv inte ha möjlighet att komma till en läkare via sin arbetsplats tycker jag är ganska tokigt, säger Eva Maria Sundström som är huvudförtroendeman för Västra Nylands sjukvårdsområde.
HNS gör vad lagen kräver
Personaldirektör Outi Sonkeri på HNS säger att de sköter sitt lagenliga ansvar och följer sjukvårdsdistriktets verksamhetsprogram. Eva-Maria Sundström är utbildad personalhälsovårdare och ser stora fördelar med en mer omfattande arbetshälsovård.
- Vi pratar hela tiden om pengar och budget och spara inomvår hälso- och sjukvård. Då tycker jag att ju mera man skulle centralisera, så att det är samma mänska som skulle sköta en, då skulle man spara på det, säger Eva-Maria Sundström.
HNS vd Aki Linden anser att en god arbetsplats också tar hand om sjukvårdsfrågor, inte bara den förbyggande hälsovården. Men resurser för en utvidgad arbetshälsovård finns inte just nu, kanske nästa år kommenterar Linden.