Den senaste tiden har det varit extra stressigt på Västra Nylands sjukhus. En del avdelningar, till och med hela sjukhuset och också staden Raseborgs bäddavdelning har ibland varit full. Situationen har varit sådan ända sedan strax före årsskiftet.
Det är fredag eftermiddag. Kirurgiska avdelningen på VNS är full och fler patienter är på kommande. På andra avdelningar finns ännu plats.
Dessutom öppnar jouren snart och då kan det, om det vill sig, komma ännu fler patienter.
- Men det varierar mycket, säger chefen för den somatiska avdelningsgruppen, Carola Lindholm.
Måndagen var kaotisk. Men som tur ändrar situationen från dag till dag och från timme till timme.
Fullt överallt
De senaste veckorna har det hänt sig att hela sjukhuset har varit fullt och situationen har varit densamma på Raseborgs stads bäddavdelning.
- När jag själv började har 2006 så fanns det ofta patienter på överplatskö i flera dagar till bäddavdelningarna. Efter hand har vårdkedjorna slimmats och slipats så att det inte har varit så, säger Carola Lindholm.
- Vi har varit ganska bortskämda med att det har gått ganska jämt ut. Vi har väldigt bra fått patienterna till fortsatt vård. Så på något sätt känns det som att de gamla tiderna skulle ha blommat upp, säger Lindholm och berättar att personalen hoppas att man hittar lösningar så att det igen börjar löpa smidigt och bra.
Patienter blir kvar på sjukhuset när bädden är full
En gång skickade staden sina patienter till Hangös bäddavdelning där det just då råkade finns lediga platser. Då det inte finns plats på bädden så blir en del patienter kvar på sjukhuset i väntan på en bäddplats längre än de skulle behöva, vilket betyder ökade kostnader. Dessutom blir det en kedjereaktion, de tar upp platser som andra kanske skulle behöva.
- Vi märker nog av att Raseborg dragit in platser på bäddavdelningen i Mjölbolsta. Det märktes tydligt i början av året. Många patienter var många dagar i kö. Vi har haft intensiva samtal med bäddavdelningarna, vi har haft fullt och de har haft fullt så alla har samma dilemma, patienterna ska ändå givetvis skötas, säger Lindholm.
Det var i november ifjol som platserna på bäddavdelningen minskades från 50 till 40.
Efterfrågan går i vågor
Ibland är det däremot mycket lugnare och för kostnadernas skull kan man inte heller ha överkapacitet.
- Man måste hålla någon form av medellinje, säger Lindholm.
Då specialsjukvården och kommunernas vård är som två olika helheter betyder det också att båda sparar från var sitt håll.
- Där är säkert det största bekymret då det gäller kostnader och resurser. Man borde någon gång komma till en sådan situation att man skulle titta på allt som en helhet, se helhetsekonomiskt på det hela.
Alla avdelningar lånar både bäddplatser och personal till varandra då det behövs på olika avdelningar.
- Vi har en väldigt flexibel personal, säger Lindholm.
Vad kostar vården?
Då man tittar på kostnaderna för vården så är den kommunala vården billig.
En kommunal bäddavdelningsplats kostade år 2013 215 euro per vårddygn medan en plats på sjukhusets uppföljningsavdelning, som är en billig lösning inom specialsjukvården kostade 350 euro per vårddygn. Specialsjukvården på sjukhus kostar sedan olika beroende på vad vårdbehovet är, men det är inte ovanligt att ingrepp och eftervård kostar många tusentals euro.
Staden: Situationen inte bestående
Kirsi Ala-Jaakkola, chef för omsorgstjänster i Raseborg berättar att staden följer med läget på sjukhuset och stadens bäddavdelning.
- I stort så kan man säga att det är fullt, när det blir lediga platser så tar man in nya patienter från kön, förklarar Ala-Jaakkola.
Från stadens sida tror man inte ännu att den här situationen är bestående.
- Ifjol hade vi en lång tid med låg beläggning på bäddavdelningen. VI måste också ta i bekantande att det blir dyrt att ha platser som står tomma, säger Kirsi Ala-Jaakkola.
Läs också:
För många platser på sjukhuset i Ekenäs