Kärnan av Pojo kyrkby kan växa och bli både tätare och mysigare. Staden och konsulter tar som bäst fram en ny plan för kyrkbyns centrala kvarter. Invånarna kan på sikt öka från 350 till 500. Matbutiken kan flytta till ”korset”, det vill säga landsvägen.
Pojo kyrkby en sen januarieftermiddag är en otydlig, grå och kall upplevelse.
Byn har mentalt vaknat till nytt liv efter chocken som kommunfusionen medförde. Byborna talar om sitt Pojo med en ny öm stolthet i rösten och en ny byförening jobbar aktivt för byn.
Men Pojo kyrkby ser trots allt ut som en utarmad 70-talsdröm. Det finns endast en matbutik men många tomma affärslokaler och bostäder.
Pojo kommuns stolthet, kommunhuset, står tomt.
Men nya planer ska hjälpa pärlan vid Pojoviken.
Gumnäsområdet
planeras för många nya småhus och nu tar också planen för kvarteren på bägge sidorna av Pojovägen form.
Ny butik vid landsvägen - Varuboden Osla inte intresserad
En ny tomt har i planutkastet ritats in för en större mataffär i "korset", det vill säga i korsningen mellan Pojovägen och Åbovägen (väg 111). Affärsplatsen ska kunna locka förbikörande bilister.
S-market i korsningen av Pojovägen och Gamla Åbovägen är numera byns enda dagligvaruaffär. Andelslaget Varuboden Osla uppgav för knappt ett år sedan att de utreder möjligheterna att utvidga och bygga en ny större S-market i Pojo.
Marknadsanalysen är nu klar, uppger branschdirektören för markethandel Bengt Vinberg till Yle Västnyland. Den visar att befolkningsökningen i Pojo inte blir väldigt kraftig.
Andelslaget tänker därför inte utvidga i Pojo. Det kommer inte på länge att vara möjligt för andelslaget att växa i Pojo.
- De flesta Pojoborna är redan våra kunder.
Det lönar sig med andra ord inte att växa där kundunderlaget inte gör det.
- Vår enhet i Pojo är ganska optimal, säger Vinberg.
Det är oklart om och när en ny affär vid landsvägen kan bli aktuell. Det andra affärskvarteret i den nya planen är den där S-market nu finns. Den ska finnas kvar tills en ny butik byggs, förklarar stadsplaneringsarkitekt Simon Store. Tanken är att det endast ska finnas ett större affärskvarter i Pojo kyrkby.
- Vem vet, kanske man på längre sikt gör en planändring igen och kanske river och ersätter de fastigheterna (nuvarande S-marketkvarteret) med något annat, flervåningshus eller någon annan service, säger Store.
Stenfotshandel
I övrigt kan och ska affärslokaler placeras i gatuplan i det kvarter där det nu finns en tom K-affär. Tanken är att fastigheten Pojo affärscentrum rivs och ersätts med flervåningshus. ”Butikslokaliteter i markplanet gör det möjligt att förverkliga småskalig service i form av så kallade stenfotsbutiker”, heter det i planutkastet.
Planutkastet innehåller cirka 1 500 kvadratmeter ny byggrätt för arbetsplatser och kommersiell service.
Ifall Pojo affärscentrum får en ny ägare som vill bevara huset, kan det nog stå kvar, uppger Store.
Kommunhuset - bostäder och inkvartering
Pojos 70-talsstolthet kommunhuset har varit utgångspunkten för hela planeringen.
Kommunhusets arkitekt Lasse Heikkinen vill fylla byråkratpalatset med lyxbostäder. Det blev därför aktuellt med en planändring. Staden beslöt sedan att ta med de närbelägna kärnkvarteren i processen.
På planutkastet står det så här om kommunhuset:
”I området får placeras bostads- och inkvarteringsbyggande. Högst 20 procent av den förverkligade byggrätten får vara allmänna utrymmen, kontorsutrymmen och affärslokaler.”
Ifall de nuvarande planerna går i stöpet och ingen annan vill skapa boende och inkvartering i kommunhuset, måste planen ses över igen.
- Lagen tillåter inte en mera flexibel definition av användningsändamålet i en plan, förklarar Store.
Grönt stråk
Planerarna vill också återuppliva ett gammalt grönt stråk från kyrkan till korsningen i norr mellan Pojovägen och Åbovägen (väg 111). Stråket ska bli ett diagonalt parkområde som ”återställer utsiktsaxeln från den gamla Kyrkbyvägen mot kyrkan”. Stråket ska ha motionsplatser. Det ska både aktivera Pojoborna och fungera som en viloplats.
- Det är staden som bekostar och planerar. Det är möjligt att få betydande statsbidrag för näridrottsparker, påminner Store.
Tanken är att ha en park mitt i byn så att skolelever också kan använda dem. När parker ligger mitt i byn, utsätts de mera sällan för skadegörelse, påminner Store.
Torg
Ett litet torg ska placeras invid Pojovägen. Torget finns framför den forna K-marketen som i planen ersätts av flervåningshus.
150 nya invånare i byns centrum
De nuvarande bostadskvarteren ska bli tätare. Många hus och kvarter kommer att få ökad byggrätt. Tanken är att så här skapa en mera stadsliknande miljö vid Pojovägen. Ökad byggrätt kan också ge husbolagen möjlighet att tjäna pengar för renoveringar då de kan bygga till eller sälja byggrätt.
Bostadsbyggrätten på planerinsgområdet ökar från nuvarande cirka 18 000 till 25 000 kvadratmeter, det vill säga med cirka 40 procent.
Småningom
Stadsplaneringsarkitekten är mån om att poängtera att planen inte förverkligas på en gång.
Den tiden är förbi när man gjorde upp områdesplaner och sedan förverkligade dem.
- Det är i mindre etapper som utvecklingen går här för tillfället.
- Konjunkturerna är som de är. Vi kan inte förvänta oss att stora kvarter ska förverkligas snabbt.
Påverka nu
Utkastet till ny plan gläder tidigare Pojopolitikern Lars S Lindholm, SDP.
Planen skapar nya möjligheter för ett av kyrkbyns problemplatser, den nedlagda K-butikens hus med omgivning.
- Det var nästan med milt våld som Kesko kom dit i tiderna.
- Det som är runt omkring, busshållplatserna. Det ser ut som en asfalterad åker där det har varit jordbävnin.
Tanja Mettovaara är glad över vilken förbättring som helst. I dag är byn död tycker hon.
- Folk fäster sig förstås vid det som länge har funnits, till och med byggnader, säger Mettovaara.
- Mest gläder jag mig över den nya affärstomten och busshållplatserna invid. Men nu gäller det att locka hit företag, inser hon.
Utkastet till ny plan presenterades på tisdagen kväll för allmänheten. Ett femtiotal personer lyssnade på presentationen på biblioteket.
Allmänheten och berörda myndigheter kan säga sin åsikt om planutkastet fram till den 7 februari.