I Hangö ser de gymnasieelever Yle Västnyland pratat med datorn som ett bra arbetsredskap i skolan. De är ändå tveksamma till att skriva studentexamensprovet på dator.
Hangögymnasisterna får sina bärbara datorer nästan gratis. De betalar 70 euro om året i hyra till kommunen för dem. Då de är abiturienter får de själva välja om de köper dem eller inte.
I Raseborgs gymnasier, liksom i Lojo, skaffar eleverna sina datorer själva. Enligt bildningschef Robert Nyman i Raseborg är det knappast fråga om någon extra utgift för studeranden eftersom de inte behöver köpa böcker då de finns att få som e-böcker.
Ulrica Karell som är rektor vid Virkby gymnasium säger att Lojo stad inte ännu har fattat något definitivt beslut gällande datorerna, men hon tror att kommunen inte står för kostnaderna.
- Så ser det nog ut att gå här, säger Karell.
"Mer äkta att skriva med penna"
- Datorerna är bra i studierna, man slipper bära på en massa mappar, böcker och papper, säger Theresa Björkqvist och Eemeli Repo. Båda är andra årets studerande i Hangö gymnasium.
Men att skriva studentexamensproven på dator är de mera skeptiska till.
- Det känns mera äkta att skriva med penna på ett papper, säger Eemeli Repo.
- Man är mera skärpt om man skriver på papper, tycker Theresa Björkqvist.
Många frågetecken
Hangö gymnasiums rektor Eija Rosvall är skeptisk till att studentexamen skall skrivas på dator.
- Vi är nog hela bunten här (lärarna) fundersamma. Vi har inte fått några klara direktiv ännu hur det ska gå till då de första proven på dator ska skrivas redan hösten 2016, säger hon.
Också Rosvall tycker att digitaliseringen är bra på många vis, men också frågetecknen är många. Hur ska man göra om en dator inte fungerar då det är dags för provet?
- I små skolor är det väl inte ett stort problem att ha några reservdatorer, men skolor med över hundra skribenter. Det kan vara värre, säger hon.
Tyska, geografi och filosofi först i kön
Hösten 2016 ska abiturienterna skriva studentexamensproven i tyska (lång eller kort), geografi och filosofi på dator. Våren där på kommer korta och långa franskan samhällsläran och psykologin med och hösten 2017 sex ämnen till.
Våren 2019 skrivs alla prov på dator.
I Hangö har gymnasiet för tillfället 62 elever, i Virkby gymnasium är elevernas antal 99 och i Raseborgs svenska gymnasier sammanlagt 270 elever, fördelat på 230 i Ekenäs gymnasium och 145 i Karis-Billnäs gymnasium.