En sjundedel av de Hangöbor som fyllt 75 år får regelbunden hemvård. Det är mest i Västnyland. Det visar statistik som Institutet för hälsa och välfärd har sammanställt för år 2012.
Elisabeth Kajander, grundtrygghetsdirektör i Hangö, säger att siffrorna är ett resultat av ett långsiktigt arbete.
- Institutionsplatserna eller anstaltplatserna ska minska. Då stärker man förstås hemvården i stället. Det har vi gjort och kommer också att fortsätta göra det.
Staden har satsat på personalutbildning och nya arbetsmetoder. Dessutom har staden försökt stöda anhörigvårdarna.
Om hemvården ska fungera måste rehabiliteringen också utvecklas.
- I år har vi fått pengar för en fysioterapeut till. Dessutom har en av våra deltidsfysioterapeuter blivit anställd på heltid.
Alternativ till bäddplatser
Tidigare har Hangö sålt lediga bäddplatser i hälsocentralen till Raseborg. Kajander ser också andra möjligheter till bäddplatserna.
- Vi kommer delvis att använda de tomma bäddplatserna till primärvårdsrehabilitering för Hangöborna. Vi tänker också effektivera terminalvården, så att patienterna kan få bra vård i livets slutskede.
I Lojo ges minst regelbunden hemvård i Västnyland. Var tolfte Lojobo som fyllt 75 år får regelbunden hemvård.
Regeringens målsättning är att öka på hemvården och därmed minska på andelen av 75-år fyllda finländare som vårdas på institution. Målet är 2 till 3 procent. I dag får 4,3 procent av befolkningen institutionsvård.
Läs om planerna på att skära ner bäddplatser på sjukhuset i Ekenäs.