Miljöhälsomyndigheterna kollar bland annat temperaturer i kylar och frysar, att företaget har en plan i egenkontroll, att personalen täcker håret samt att lokaliteterna är i okej skick. Affären eller restaurangen i fråga blir sedan bedömd med smileys, en glad gubbe betyder att resultaten är utmärkta medan en sur gubbe betyder att inspektionsresultatet var dåligt.
Enligt krögaren Hans Lundström som har hand om fyra restauranger i Ekenäs är systemet orättvist eftersom om man får en dålig smiley på en av de åtta olika hygiendelarna så är det den smileyn som bestämmer vitsordet, oberoende hur många glada smileyn man har på de andra delarna.
Ragna-Lise Karlsson som har hand om butiken Skafferi ett i Bromarv är inne på samma linje. Karlsson tycker ett medeltal av de olika glada och sura gubbarna vore att föredra.
Mössa krävs
På Hamnterrassen i Ekenäs, eller Baywatch som restaurangen kallas i folkmun, har miljöhälsomyndigheterna hälsat på i början av sommaren. Efter inspektionen bär nu personalen mössa och man kollar temperaturer i kylar oftare, berättar Niklas Björkqvist som basar över Ekenäs gästhamn.
Av Hans Lundströms fyra restauranger har två fått betyg av myndigheterna i sommar. Prick i protokollet blev det bland annat på grund av att personalens salmonellaintyg inte fanns på restaurangen i fråga samt för att Lundström inte hade gått igenom hur soppor och såser ska kylas ner med personalen. Restaurangen Knipan som inte fått betyg ännu skulle inte få en så glad gubbe tror Lundström. Lokalen är för slitet trots att köket är i hyffsat skick. Eftersom lokaliteterna är slitna i många äldre restauranger leder det till att de får en sämre smiley än nya restauranger, anser Hans Lundström.
I nästa år ska det bli obligatoriskt för de restauranger och affärer som blivit hygiengranskade att visa upp sin glada eller sura gubbe i verksamhetslokalen.
På sidan oivahymy.fi kan du kolla upp restauranger, caféer och butiker i hela landet som hygiengranskats.