Framtiden för det svenska skolnätet oroar Lojoföräldrar. För tillfället finns det egentligen inga bra alternativ samtidigt som det florerar rykten om att Solbrinkens skola ska läggas ner.
Ikväll (11.2) ska den svenska bildningssektionen ta ställning till hur bristen på rum inom den svenska dagvården och skolväsendet ska lösas.
Grundproblemet är att det inte finns tillräckligt stora lokaler för dagisbarnen i Lojo centrum samtidigt som det finns lediga lokaliteter i Källhagens skola i Virkby. Tanken är att flytta en del av dagisbarnen till Solbrinkens skola i Lojo centrum, vilket i sin tur blir ju också Solbrinkens skola för trång.
Läs artikel om lojoföräldrarnas oro.
Det mest aktuella förslaget är att flytta årskurs 5 och 6 i Solbrinkens skola i Lojo centrum och i Virkby skola till Källhagens skola i Virkby.
"Inte aktuellt att lägga ner Solbrinkens skola"
I rapporten om hur Lojos servicenät ska se ut år 2018 står det att man siktar på att lägga ner Solbrinkens skola helt år 2017.
Lojoföräldrar som har läst rapporten på nätet är oroliga för att flytten av årskurs 5 och 6 är ett första steg i den riktningen.
SFP:s Björn Heir, som är viceordförande i den svenska bildningssektionen, manar ändå till lugn.
- Så vitt jag vet är rapporten inte bas för någon planering, den har inte ens diskuterats i bildningsnämnden, säger han.
Birgitta Lönn som är rektor vid Solbrinkens och Virkbys skola intygar att en diskussion om en eventuell stängning av Solbrinkens skola inte är aktuell.
- Alternativet rimmar illa med tankegången om att det ska finnas dagvård, förskola och skola som närservice.
Att flytta årskurs 5 och 6 från Solbrinkens skola till Källhagens skola innebär ändå att Solbrinkens skola blir känslig för till exempel förändringar i elevunderlaget, intygar hon.
"Alla förslag är dåliga"
Lönn hoppas att man så snabbt som möjligt kan fatta ett beslut om hur problemen ska lösas.
- Det borde fattas ett beslut så att vi kan gå vidare, gärna på längre sikt. Vi står för tillfället på stället och det skapar en orolig stämning både bland föräldrar och personal.
Enligt Björn Heir är alla förslag som finns för tillfället rätt dåliga.
- Vi söker fortfarande efter lösningar.
Läs artikel om skolflyttens tidtabell.