På det privatägda Raseborgs Vårdhem i Karis är delägaren och ansvariga sjukskötaren Tiina Nilsson mycket nöjd med hur Raseborgs stad har hanterat influensaepidemin. Informationen har fungerat och vårdhemmet har kunnat handskas med situationen mycket väl, säger hon.
Vårdhemmet på Katarinagränd har omkring 20 anställda och 45 klienter. Medelåldern hos klienterna är drygt 50, men det bor både yngre och äldre personer på vårdhemmet som bland annat erbjuder psykisk rehabilitering.
Färskt läge
Flera anställda och klienter har drabbats av influensa. Två klienter vårdades ett par dagar på sjukhus, men de har redan fått komma hem och mår bra.
Det var först den här veckan läget blev allvarligare, berättar Tiina Nilsson.
- Förra veckan hade vi ett bekräftat fall. Flera inom personalen har varit sjuka de senaste veckorna, men vi har inte undersökt ifall det är svininfluensa, säger Nilsson. I måndags blev läget mera akut, men alla insjuknade har ändå klarat sig rätt lindrigt undan.
Inom Västra Nylands sjukvårdsområde (Ingå, Hangö och Raseborg) har fyra personer vårdats på intensivavdelning på grund av svininfluensa. En av de insjuknade vid Ekenäs sjukhus har dött i sjukdomen. Också i Lojo har en person dött i svininfluensa.
Följer direktiv
Staden Raseborg har gett direktiv till vårdenheterna om hur de ska sköta vården.
Tiina Nilsson är mycket nöjd med stadens agerande.
- Vi har fått information dagligen och vi har följt de direktiv vi har fått.
- De anstäldda som inte hade vaccinerats mot influensa gick alla mangrant och tog sprutan. De som har vaccinerat sig för mera än 2 veckor sedan behöv inte använda munskydd. De som har vaccinerat sig den här veckan ska använda munskydd ännu i minst 10 dagar efter vaccinationen. De som inte alls tar vaccin skall använda munskydd i minst 2 månader.
- Alla klienter och hela personalen tar dessutom som extra skydd en tiodagar lång kur av influensamedicinen Tamiflu.
Tiina Nilsson berättar också att sjuka klienter vårdas på vårdhemmet om deras infektionsvärden inte börjar stiga eller de får andra symptom. Vårdhemmet håller kontakt med hälsovårdscentralen och åker direkt till sjukhuset om klienten blir sjukare.
- Vi sölar inte.
Ingen rädsla
Tiina Nilsson understryker att hon inte känner någon oro inför situationen. Staden har gett goda direktiv och bara man följer dem är det inget problem.
Hon berättar att många yngre i personalen har drabbats och förutom feber med muskelvärk har många också mått dåligt i magen och haft snuvliknande symptom. Ett par anställda har fått ta antibiotika med infektion i luftrören.
Själv har hon klarat sig undan.
- Jag började min kur med Tamiflu igår och är säker på att om jag insjuknar så blir sjukdomsförloppet lindrigt.