Den gula färjan som trafikerar mellan fastlandet och Skåldö i Ekenäs är bekant för många. Det är företaget Finferries som har hand om trafiken och färjan kör enligt fast tidtabell mellan klockan fem på morgonen till midnatt, vinter som vår.
En av färjans förare är Ekenäsbon Johan Sjöberg. Han började för ett par år sedan köra färjan under sommaren. Men sommarjobbet som skulle bli en mellanlandningsplats efter armén visade sig bli ett permanent jobb - i alla fall tillsvidare.
Sjöberg beskriver jobbet som rutinerat. Trafikläget ändrar rätt mycket beroende på årstid. Nu på vintern är det ganska lugnt men trafiken är mycket livligare om somrarna.
Att köra färjan i dystert, grått och dimmigt vinterväder är inget han tycker är jätte tråkigt. Det varierande vädret gör jobbet omväxlande.
- I dag kan det vara dimmigt, i morgon soligt och i övermorgon storm, berättar han.
Förare och fixare
Att få köra färja kräver ett så kallat färjförarbrev som från Trafiksäkerhetsverket. Man behöver också ett VHF-certifikat, som bevisar att du kan använda radiosändaren som finns ombord. Enligt Sjöberg är det en fördel att ha grundläggande kännedom om maskiner eftersom förarna inte enbart kör färjan utan också fixar mindre servicearbeten ombord.
Styrningsmekanismen ombord på färjan påminner lite om att spela datorspel. Föraren använder nämligen två styrspakar, så kallade joysticks, för att kontrollera det aquamasterdrev som finns i vardera ändan av färjan. Drevet gör det möjligt för färjan att stå stilla på ett ställe, köra i sidled eller i en cirkel.
- Man har bra manöverförmåga, konstaterar Sjöberg som vant vrider och vänder på joystickarna inför avgång och ankomst.
Vajern sparar pengar
Många tror felaktigt att den vajer som är fastkopplad i färjan hjälper till med styrningen. Men vajern är huvudsakligen till för att spara pengar och inte för att färjan ska komma ur kurs. Har färjan en vajer så klassas den som en vajerfärja där det räcker att en person är på jobb. Men kör färjan utan vajer så klassas den som en frigående färja och då krävs det att två till tre personer jobbar samtidigt.
- Man får köra utan vajer när det krävs, till exempel nu vintertid när det är isläge eller om det blåser hård storm, berättar Johan Sjöberg.
Båtförare vägrar ibland stanna
Johan själv har inte varit med om någon olycka under en arbetstur. Men nära ögat har det varit flera gånger.
- Vissa fritidsbåtförare tror de hinner före färjan och vill inte stanna. Då blir man tvungen att väja för att undvika kollision, berättar han men betonar ändå att det flesta båtförare uppför sig väl.