Automatiserad biblioteksservice, sådan som Ingå överväger att införa, kan lösa snävare öppethållning men det kulturella uppdraget får inte glömmas bort, poängterar Agneta Möller-Salmela, biblioteksfunktionär och läseinspiratör i Hangö.
- Jag tror att lösningen är den rakt motsatta till självbetjäning. Personalen är viktig när det gäller att marknadsföra böckerna och inspirera till läsning.
Enligt Möller-Salmela kunde man satsa ännu mera på läsprojekt för både barn och vuxna. För det här krävs naturligtvis människor med rätt inställning och beredskapen för ett långsiktigt arbete.
I resurssnåla tider är hon ändå optimist.
- Berättelsen och boken i sig själv är nog. På alla teknologiska tåg behöver man ju inte hoppa.
Ett demokratiskt invånarrum
Kerstin Ilander, ordförande för kulturnämnden i Raseborg, vill öppna dörrarna till biblioteket på flera sätt.
- Biblioteken har en stor utvecklingspotential. De kan fungera som nätverk för kommunal information på sätt som vi inte har utnyttjat tidigare. Biblioteken kunde ha en större roll i den omtalade öppenheten i staden. Närbiblioteken har en speciellt viktig funktion.
Ilander har visioner om ett invånarrum dit människor kan komma för att få information men också för att dela med sig av sin kunskap.
- Vi ska inte tänka på ett bibliotek bara som en fysisk plats utan som ett förhållande mellan människor. Det ska handla om delaktighet.
Poetry slam, språkcafé, föredrag och debatter hör till de aktiviteter som Kerstin Ilander räknar upp. Omgiven av böcker kan besökaren dessutom tänkas fastna för en intressant bok.
- Den viktiga uppgiften att inspirera unga till läsning får inte heller glömmas bort.