Kaj Lindholm var stadsdirektör i Karis innan staden blev en del av Raseborg. I den nya staden fungerade han som teknisk direktör. Under sin period som stadsdirektör såg han näringslivet som en första prioritet. Det var viktigt att skapa grogrund för utveckling och nyetableringar. Då Raseborg blev till gick energin till så mycket annat.
- Det fanns ingen klar strategi för hur staden ska förhålla sig till företagande. Den saknas fortfarande. Hangö har kanske gjort det bättre och är mera alert men överlag så tycker jag att Raseborg och Ingå är ganska försiktiga med att skapa den riktiga geisten för företagsamhet och ett utvecklat näringsliv.
Engagemang A och O
Enligt Lindholm är det av största vikt att en stad eller en kommun visar att man bryr sig om sina företagare. Man borde vara alert inom stadsplaneringen och inte göra detaljplaneringen onödigt krånglig. Det ska finnas vissa ramar men också flexibilitet. Ramarna fylls ut då företaget etablerar sig och vet vad det behöver.
- När det gäller byggnadsinspektionen bör kommunen vara införstådd med villkoren för hur näringslivet arbetar. Att man slipper den byråkratiska lunken. Näringslivet kan inte leva på byråkratins villkor.
Synligheten viktig
De industriområden som finns i Horsbäck i Ekenäs och i Bäljars i Karis borde göras färdiga och attraktiva. Skyltningen ska fungera, liksom vägar och anslutningar till riksväg 25. Att flera företag är koncentrerade till ett ställe är en modell, men inte den enda.
- Företagen etablerar sig där det passar bäst för dom själva. Men det kan i vissa fall vara en styrka att vara samlade. Bombskydd kan t ex vara snåriga och dyra att bygga, ett gemensamt sparar pengar. Kommunen kunde också sköta underhållet av området vintertid.
Matservering eller café på området skulle också bidra till en mer levande företagsmiljö, tror Lindholm.
Ung kunskap
Med knappa 44.000 invånare är hemmamarknaden i Västnyland väldigt liten idag. En åldrande befolkning behöver tjänster inom vård och omsorg men konsumerar inte lika mycket som en yngre.
Däremot borde den unga generationen få kunskap och färdigheter för ett liv som företagare. Kaj Lindholm frågar sig om regionens kursbundna yrkesundervisning är up to date.
- Företag som är utsatta för konkurrens måste ju absolut förnya sig. Här är utbildningen är väldigt central. Borde vi också utveckla metoden med läroavtal bättre? Och på det sättet generera kunskap och kanske ett fast arbete.
Privata inititativ
Lindholm tror inte på kommunala eller offentliga projekt för att utveckla näringslivet. Dem ser han i första hand som konstgjord andning och en i längden ohållbar lösning. Det ska handla om insatser för riktiga företag.
- Ofta är det så att när dom statliga och kommunala pengarna är slut då är också verksamheten slut, dessvärre.
Det borde heller inte föreligga någon konflikt mellan kommunal verksamhet och privat företagsamhet.
- Om man är en klok kommunalpolitiker och kommunal tjänsteman så inser man att utan dom skattepengar som näringslivet ger så är det jättejobbigt för en kommun att existera. Det finns inte en framtid då.
Närbild måndag kl. 20.00
repris torsdag 27.2 kl.17.25 i Yle 5