165072 Avdelningsgruppchef Carola Lindholm.
Behovet av sjukskötare med specialutbildning kommer att öka i framtiden. En av orsakerna är att sjukhusen allt mer satsar på poliklinisk verksamhet så att patienterna vårdas så kort tid på sjukhuset som möjligt, säger vårdenhetschefen Carola Lindholm vid Västra Nylands Sjukhus.
- Det betyder att väldigt mycket ska rymmas i på några få dagar för att patienten ska bli i hemskrivningsskick.
Det här innebär att personalen måste ha full kontroll över innehållet och att processerna är så effektiva som möjligt.
- Man måste plocka bort sådana episoder från vårdprocesserna som inte tillför något mervärde, utan snarare fördröjer de förväntade resultaten, tillägger hon.
- Eftersom vården är dyr så måste kostnadseffektiviteten finnas med i beräkningen, utan att man gör avkall på kvaliteten.
Sjukskötare tar över läkarnas arbete
Läkarbristen är en annan orsak. Det innebär enligt Lindholm att man strävar efter att överföra uppgifter från en yrkeskår till en annan.
- Man kan via specialutbildningar överföra sådant som läkarna enbart har haft rätt att göra till sjukskötare, säger hon.
Mera ansvar
Vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs har ungefär 10 procent av sjukskötarna en längre påbyggnadsutbildning.
En av dem är hjärtskötaren Johanna Henriksson, som specialutbildade sig för sju år sedan. Enligt henne ger en specialutbildning mera möjligheter, men också mera ansvar.
- Det här är ett självständigt jobb. I början var det i synnerhet svårt att veta när jag skulle konsultera läkare, säger hon.
Se mer om framtidens yrken i Närbild i Yle Fem på måndag klockan 20:00, med repris på torsdag 17:25.