Nu finns det preliminära planer för hur det nya seniorkomplexet i Karis ska utformas. Det kan bli två byggnader på båda sidor om hälsovårdscentralen med sammanlagt 60-70 platser för så kallat resurserat serviceboende och ytterligare 20-25 seniorbostäder.
Tanken är att äldreboendena i Raseborg i framtiden ska finnas i centrum och ge äldre en möjlighet att vara aktiva i samhället. Därför planeras nu 60-70 platser för resurserat serviceboende till centrum av Karis tillsammans med 20-25 bostäder för äldre.
Överlag kommer att boendeformerna för äldre att förändras. På Mjölbolsta har man exempelvis långvård och anstaltsvård som nu då ska bli resurserat serviceboende, vilket kräver att verksamhetskulturen förändras.
- Tonvikten ska inte vara på sjukvård i den äldres liv utan den ska på de andra sakerna i livet. Det här med vård och mediciner ska ha en mindre roll i det nya boendet, säger Raseborgs chef för omsorgstjänster Kirsi Ala-Jaakkola. Inspirationen har kommit från exempelvis Sverige, Danmark och Holland.
De nya lägenheterna ska vara flexibla och ge möjligheter till ett normalt liv. Besök, hobbyn familj och kultur ska vara en del av vardagen. En tanke som staden har är också att ta med det som ligger naturligt bredvid det nya boendet. Då gäller det exempelvis föreningen Gardberg center som sysslar med lokalhistoria och kultur och har sitt högsäte bredvid och de svenska skolorna som också ligger nära.
Förutom bostäder och avdelningar kan det i nybygget komma att finnas utrymmen för fysioterapi, seniorrådgivning, hemvårdens kansliutrymmen, kombinerad matsal och mötesrum. Gemensamma utrymmen för dagverksamhet och motion anser staden vara nödvändiga.
Bygget beräknas kosta närmare 15 miljoner euro. Det ska ändå inte byggas av Raseborgs stad utan av någon annan byggherre och staden ska istället hyra in sig - för att sedan i sin tur hyra ut bostäderna vidare till seniorerna. Raseborg gör ändå upp långvarigt hyreskontrakt med ägaren på 25-30 år. Genom att göra så här blir byggkostnaderna momsfria och hyrorna närmare 20 procent lägre. Tanken är att hyrorna ska hållas på en sådan nivå att de håller sig inom Folkpensionsanstaltens gränser för bostadsbidrag.
Överlag borde kostnaderna minska eller åtminstone hålla sig på samma nivå som tidigare. Raseborg räknar nämligen med lägre hyreskostnader. Resekostnaderna borde minska då exempelvis resorna till läkare från Mjölbolsta blir betydligt dyrare jämfört med om läkartjänsterna finns i byggnaden bredvid.
Staden hoppas att bygget kunde påbörjas redan i slutet av det här året och stå färdigt i slutet av år 2015. Eftersom Mjölbolsta då ska tömmas när hyresavtalet med Folkhälsan går ut så är det tänkt att långvårdsavdelningarna och grupphemmet Björnidet ska flytta raka vägen till det nya äldrekomplexet. Bäddavdelningarna ska flytta till eller invid Västra Nylands sjukhus (beroende på hur framtiden för sjukhuset ser ut).
De äldre kan framöver räkna med att inte mer behöva flytta vid eventuella byten av vårdproducent. Fastighetslösningarna ska vara sådana att klienterna inte ska påverkas. Däremot kan driften och underhållet av fastigheten skötas av utlokaliserade företag.
Men staden satsar precis som förut ändå på att äldre i första hand ska bo hemma så länge som möjligt.
- Den biten blir till och med allt viktigare i framtiden, säger Ala-Jaakkola.
Platserna inom det så kallade resurserade, eller intensifierade, serviceboendet är sedan tänkta för personer som inte längre klarar sig i sitt eget hem med hjälp av hemvården, stödtjänsterna eller anhöriga.
På längre sikt planeras också en boendehelhet i Ekenäs på 70-100 platser som kunde vara antaglien på Ekåsenområdet eller i närheten av Hagahemmet.
Ärendet behandlas i grundtrygghetsnämnden den 6 mars.