Målar Måndagssnackarna upp mörka dystopier om det framtida automatiserade robotar? Är det bra eller dåligt att vi använder robotar? Ingå bibliotek ska automatiseras och delvis ersätta mänsklig personal. Raseborgs stad kan uppvisa positiva bokslut, för en gångs skull, men hur tar vi dem? Är vi västnylänningar förbittrade och cyniskt inställda till positiva nyheter?
Hur är det med den sociala varelsen Leif Höckerstedt, vad tycker du om ett automatiserat bibliotek?
- Ett bibliotek är mera än böcker. Det är en social service. Det ska finnas en stämning kring böcker, filosoferar Leif.
Automation förslappar
Han blickar också vidare och funderar på hur framtidens automatiserade värld påverkar individen.
- Vi blir också förslöade av att allting är automatiserat. Vad händer när allting sker genom att trycka på en knapp och sätta in ett kort. Vad händer med vårt sätt att fundera, vara kritiska och kreativa med varandra?
Ilse Klockars ser positiva sidor med en automatisering av bibliotek och har en hälsning till beslutsfattarna i Hangö.
- På sommaren stänger biblioteket tidigt och har helt stängt på lördagar. Det finns många veckoslutsboende i Hangö som inte kan besöka biblioteket. Och samma gäller mig. Om jag inte har semester, så går det evigheter tills jag kan gå dit.
Ett automatiserat samhälle är inte endast en dystopi där robotar styr och ställer.
- Om man effektiverar och automatiserar kan till exempel försäkringspremierna sjunka. Då är det inte ”store bror” som bestämmer, utan vi går med på det gladeligen.
Komplicerad äldrevård
Äldrevården genomgår en förändring i dag. Regeringen vill minska på institutionsvården och i stället satsa på att äldre får bo hemma. Det diskuteras också om effektiverat och resurserat serviceboende. Åtminstone programvärden blir förvirrad. Tidigare var det enklare. Du bodde hemma, sedan på åldringshem och så kallade graven.
- Absolut, det har blivit mera invecklat. Jag har ju själv blivit äldre. Det är vi fyrtiotalister som kommer in och har idéer, säger Leif.
Leif håller med om att det tidigare fanns två ytterligheter, att bo hemma eller på en avdelning för äldre.
- Pensionärer vill byta till mindre. Samtidigt vill de ha lite bekvämare och träffa andra människor. Egentligen handlar det om att gå ner, downshifting, som det heter på engelska.
Ilse Klockars nämner dementa äldre som inte alltid sköts på ett mänskligt sätt.
- Det finns dementa som blir mer eller mindre fastlåsta i sina sängar eller drogade med mediciner. Det är inte ändamålsenligt för en människa med sådana sjukdomar. Byggnaderna och hela servicen ska planeras utgående från de här behoven.
Trött på att spara
För en gångs skull kan staden Raseborg stoltsera med bokslut på plussidan. Det händer inte varje år. Samhällstekniska sektorn och bildningssektorn visade positiva bokslut. Man har helt enkelt sparat. Många kritiserar ändå att det sparas för mycket. Det här var väl en positiv nyhet?
- Det finns alltid rum för förbättringar. Man kan försöka se det som en positiv utmaning i stället för att se det som något negativt, nu ska det sparas och sparas, säger Ilse.
Leif tar i och säger att han är trött på diskussionen om att spara.
- Det där har jag hört i trettio år. Ett evigt dilleri om sparandet.
- Mycket av samhällsdiskussionen går ut på att klaga. Det är kris och skit. Det här är lite fånigt. Vi har ett väldigt bra samhälle i många avseenden. De historierna har inget nyhetsvärde, fortsätter Leif Höckerstedt.