Det finns planer på att göra en utställning om stålindustrins tid i Koverhar i Lappvik. Men Hangö museum har inte så mycket arkiverat material och museet har knappt om resurser.
Enligt tf museichef Laura Lotta Andersson behöver museet mera material och berättelser från människor som har jobbat där.
Men i dagens läge jobbar två personer på Hangö museum. De är upptagna med det dagliga arbetet och det finns inte mycket tid över att bygga upp en bra utställning om Koverhar när det finns knappt om material.
Tf museichef Andersson säger att museet skulle behöva en projektanställd om museet ska kunna förverkliga en utställning om stålindustriområdet.
Hangöbor kunde hjälpa till?
Hangöbon Johannes Runeberg tror inte det finns resurser för att anställa mera personal. Men han har en idé om att museet kunde använda sig av det intresse som finns i lokalsamhället.
- Museet kunde stöda och visa människorna hur man kan dokumentera det som finns, säger han och syftar på den kommande utställningen om slaget vid Rilax. Den utställningen har byggts upp med hjälp av en arbetsgrupp som på sin fritid tagit fram material.
Eventuell rivning borde dokumenteras
Det som är aktuellt nu på industriområdet i Koverhar är FN-steels konkursbos ansökan om att få riva många byggnader på området. Ansökan har ännu inte fått grönt ljus. Men om rivningsarbeten inleds borde arbetena dokumenteras.
- Det skulle vara enklare om någon kunde göra det i samarbete med museet, säger tf museichefen.
Fotografier och arbetskläder finns
Det material som Hangö museum har från Koverhar är fotografier från förra sommaren samt gamla arbetskläder som museet fick när fabriken stängde 2012.
Johannes Runeberg var med och filmade på industriområdet när lokalteven i samarbete med metallfackavdelningen gjorde en historik om järnhanteringen från Skogby till Jussarö och Koverhar.
- Materialet finns ännu kvar så naturligtvis kan museet använda sig av det, säger Runeberg.
Viktigt att stålindustrins tid dokumenteras
Det skulle enligt Runberg vara viktigt att dokumentera allt om stålindustrin i Koverhar eftersom det är tack vare industrin som hela Lappvik byggdes upp.
- Det finns mycket och många som industrin har berört och det ska museet dokumentera, säger Runeberg.
Han anser att det i dagens läge skulle vara väldigt viktigt att Hangö museum fungerar som en central som samlar upp det material som finns, till exempel i fabrikskontoren, men också bilder som privatpersoner har tagit.
- Materialet försvinner väldigt snabbt.
Såhär såg industriområdet ut ifjol somras: