Det är viktigt att kommunerna i metropolområdet genast tar metropolförvaltningens mellanrapport till behandling då den har offentliggjorts första april. I rapporten finns olika alternativ och det är nu som det går att påverka hur den slutliga metropolförvaltningen blir. Det här säger Mikaela Nylander, SFP-riksdagsman från Borgå och riksdagsgruppens ordförande.
Riksdagsledamot Mikaela Nylander säger att mycket av kommunernas beslutsfattande flyttas över på metropolförvaltningen. Det handlar om trafik, boende och markplanering, men också invandring, sysselsättning och näringslivsfrågor.
Social- och hälsovården är utanför rapporten.
Två alternativ
Helsingin Sanomat som har fått mellanrapporten i sin hand innan den har blivit offentlig skriver att det finns två olika alternativ till metropolförvaltning. I det första alternativet ingår tio kommuner som är mera tätt knutna till varandra. I alternativ två ingår 16 kommuner och metropolförvaltningen har lite mindre att säga till om.
Intressanta kommuner är Borgå, Lojo och Borgnäs. Borgå och Lojo har inte varit med i metropolutredningen och kommer in som nya kommuner. Borgnäs har varit med, men fyller inte kraven och har fallit bort.
Skillnaderna mellan Lojo och Borgå är stora, påpekar Nylander. Lojo har aktivt lobbat för att få höra till metropolområdet, medan Borgå har signalerat att intresse saknas.
Kommunerna kan påverka
Mikaela Nylander konstaterar att kommunerna genast borde börja bena ut alternativen i mellanrapporten för att ha så stora påverkningsmöjligheter som möjligt. Tidtabellen är stram. Mellanrapporten publiceras första april och slutrapporten ska vara klar femtonde september.
Mikaela Nylander lyfter upp det att Nylands förbunds status måste omdefinieras och det att svenskans ställning i den nya metropolförvaltningen är öppen. Nylander säger att ett stort ansvar ligger på de tvåspråkiga kommunernas axlar för att invånarna ska få svenskspråkig service också i framtiden.