Mycket av gymnasiestudierna kretsar kring studentexamen som man får börja avlägga ett år innan man går ut skolan. Kravet är att man har gått alla obligatoriska kurser i det ämnet, men eftersom provet behandlar en del andra kursen också, så lönar det sig att gå dem innan man sätter sig i salen och skriver.
Det allt handlar om
Att skriva studentexamen är en av de största stressfaktorerna under hela gymnasietiden. Alla kurser hjälper i princip att förbereda. Men studerandena börjar ha mardrömmar och svettas så snabbt som någon nämner ordet studentexamen, men det är ju det som hela gymnasiet går ut på.
På två ställen samtidigt
Gör man det valet att man skriver redan på våren under det andra läsåret så måste man läsa till skrivningarna och gå i skola samtidigt eftersom det bara är abiturienterna som har läslov. Så i teorin borde man vara på två ställen samtidigt, eftersom man missar sina vanliga lektioner medan man skriver. Och ibland vill man glömma de vanliga proven och uppsatserna som borde lämnas in kring samma tider.
Man har ett år tid på sig att avlägga minst fyra prov, varav provet i modersmål är det enda obligatoriska och så måste man välja tre av ämnena matematik, finska, engelska eller ett realämne. Många väljer dessutom andra s.k. extra ämnen som de vill avlägga.
“Jag tror inte att jag kommer att stressa mindre”
Lindrar det stressen att sprida ut examen, eller stressar man ändå lika mycket fast man skulle skriva allt på en och samma gång, d.v.s. under en och samma provomgång?
Så här svarar ett par andra årets studerande som precis har skrivit ett realämne i studentexamen.
“Jag valde att skriva redan under andra året för att prova hur det känns, så att jag inte behöver vara så nervös sen nästa gång” säger Marie Peltomäki. “Och så tänkte jag att jag inte har så mycket att skriva sen nästa år.”
“Inte tror jag att jag kommer att stressa mindre till nästa skrivomgång fast jag skriver för första gången redan nu, men jag vill prova på hur det känns” säger en stressad Sara Sevon som kommer att skriva provet om ett par dagar.
“Jag bara känner mig färdig för att börja skriva redan nu” säger Sara Lindberg som går på sitt tredje år i gymnasiet men har valt att avlägga sin examen på fyra år. “Det känns både logiskt och naturligt”
Ambitiöst arbete kräver tid
Men sanningen är den, att väljer man att börja skriva sin studentexamen redan ett år före dimissionen så måste man repetera till provet samtidigt som man måste satsa på de vanliga studierna. Man ska alltså vara på två ställen samtidigt, vilket i både teorin och praktiken, tyvärr nog, är omöjligt.
Men med hårt och ambitiöst arbete når man fina resultat, men det kräver tid, och priset kan tyvärr vara en utbränd studerande.
Ida Matilda Flemmich
Karis-Billnäs gymnasium
Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.