Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24444

Läkarförbundet: Grundtrygghetsdirektörens jobb borde ha ledigförklarats

$
0
0

Den höga tjänsten som grundtrygghetsdirektör har kanske aldrig förr i Finland tillsatts utan att jobbet har ledigförklarats, det vill säga så som staden Raseborg gör nu. I alla fall har Laura Lindholm, som är förhandlingschef vid Läkarförbundet, inte vetskap om att något sådant skulle ha skett.


Hon har följt med de här frågorna i över tio år. Det följer inte heller god förvaltningssed, men är trots allt lagligt. Ärendet behandlas nu av Läkarförbundet.

Att staden Raseborg ska tillsätta en av stadens absolut högsta tjänstemän utan att på något sätt har ledigförklarat jobbet har väckt debatt. Jeanette Pajunen ska bli ny grundtrygghetsdirektör från och med april då sammanlagt fyra chefer byter jobb. Det betyder alltså att hon ansvarar för social- och hälsovården och därmed för den största biten av kommunens pengar.

- Läkarförbundet rekommenderar inte ett sådant här anställningsförfarande. Det viktigaste är att man hittar den lämpligaste personen. Om man inte ens överväger andra möjligheter än arbetsrotation så är det inte rätt sätt. Man följer då inte heller god förvaltningssed, säger Laura Lindholm som är förhandlingschef vid Läkarförbundet.

Beslutet borde ha diskuterats först

God förvaltningssed har inte heller följts eftersom inga diskussioner har föregått anställningarna, säger Lindholm.

- Vi har fått information om att beslutet har fattats utan någon form av diskussioner. Jag är inte alls förvånad över att det här har väckt debatt, det är ändå på en så pass hög nivå som man roterat personal. God förvaltningssed förutsätter också att staden har fört diskussioner på förhand. Förtroendemännen har inte känt till ens att något sådant har planerats.

Inte heller politikerna har känt till arbetsrotationen, så att ärendet skulle ha behandlats i något organ innan det för många rätt plötsligt dök upp i stadsstyrelsen.

Första gången i Finland

Lindholm har följt med den här sortens ärenden i över tio år och hon har aldrig hört om ett liknande fall förr.

- Det är absolut inte vanligt. Jag har aldrig inom kommunsektorn hört om att en lika hög anställning någonsin förut skulle ha skötts så här. Jag har aldrig hört att det skulle gjorts genom arbetsrotation och genom att tjänsterna inte alls ledigförklarats officiellt.

Många sökande önskvärt

Läkarförbundet skulle ha önskat att tjänsten hade lediganslagits inte bara internt, utan också helt offentligt.

- När man talar om så här höga tjänster som kommunens högsta tjänstemän, dit grundtrygghetsdirektören hör, så är utgångspunkten i lagen att man ledigförklarar en tjänst för att få så många bra sökanden som möjligt för att kunna välja den lämpligaste.

Någon gång har det hänt sig att höga tjänster lediganslås bland den egna personalen.

- I någon mån använder sig kommuner av en intern ansökningsprocess men normalt inte på den här nivån.

Lagligt agerande

Enligt Lindholm strider stadens agerande som helhet mot god förvaltningssed. Men staden håller sig ändå inom lagens gränser.

- Det strider inte direkt mot lagen eftersom det enda som krävs för att få en sådan tjänst är att en person uppfyller de officiella krav som finns och att den personen ger sitt samtycke till en omorganisering.

Ett krävande jobb

I Raseborg är behörighetskraven lämplig högre högskole- eller liknande examen för ledningsuppgifter och erfarenhet av social- och hälsovård och administrativa ledningsuppgifter. Dessutom önskas samarbets- och ledarskapsförmåga.

- En tjänst som grundtrygghetsdirektör kräver mycket. Det handlar ju om både hälsovård och socialvård och är alltså ett mycket brett område. Det är också en tjänst där man har mycket makt och påverkningsmöjligheter och där man måste ta ställning till många olika sorters ärenden. Speciellt nu då social- och hälsovårdsreformen blir verklighet inom de närmaste åren, säger Lindholm.

Grundtrygghetsdirektören i Raseborg ska också ha utmärkta kunskaper i det ena inhemska språket och goda i det andra.

- Man måste hålla mycket kontakt med olika nätverk och med lagstiftning. Så det är viktigt att man klarar sig bra på både finska och svenska.

Exceptionellt lämplig

Stadsdirektör Mårten Johansson är nöjd med arbetsrotationen.

- Den rotation vi nu genomför förutsätter formell behörighet, lämplig högre högskoleexamen. Men det är bara en aspekt. Det viktiga är att Jeanette Pajunen har en bred erfarenhet av social- och hälsovård, av administrativa ledningsuppgifter samt påvisad samarbets- och ledarskapsförmåga. Sällan faller bitarna så bra på plats, säger han.

Från avdelningsskötare till grundtrygghetsdirektör

Ekenäsbon Jeanette Pajunens bakgrund är bland annat att hon våren 2008 tog magisterexamen i hälsovetenskaper inom samhälls- och vårdvetenskapliga fakulteten vid Åbo Akademi. Fram till april 2007 arbetade hon på Ekåsen och efter det som avdelningsskötare vid Ekenäs hälsovårdscentral fram till slutet av 2008 . I januari 2009 tog Pajunen över som chef för omsorgstjänster i Raseborg. I januari 2011 blev hon sedan produktionschef för grundtrygghetsproduktionen efter Eva Storgårds. Detta var också en tjänst Pajunen fick utan att den var lediganslagen. Ingen blir nu produktionschef efter Pajunen, tjänsten faller istället bort.

Samtidigt som Jeanette Pajunen blir ny förman för grundtryggheten avslutar förvaltningsöverläkaren Aulikki Ahlgrén-Rimpiläinen sitt värv eftersom hon sagt upp sig. Hon är inte mer på jobb efter den 3 april, arbetsförhållandet tar officiellt slut den 25 maj.

Ahlgrén-Rimpiläinen ville inte kommentera orsakerna till Yle Västnyland men säger till tidningen Etelä-Uusimaa (27.3) att arbetsrotationen var en bakgrundsfaktor i hennes beslut att säga upp sig. Med tanke på demokratin borde alla med behörighet enligt henne få söka kommunala tjänster. Ahlgrén-Rimpiläinen är medicine licentiat. Hon tycker enligt EU det är skäl att utreda om allt gick rätt till samt om staden följde god förvaltningssed vid rotationsproceduren.

Läkarförbundet behandlar ärendet

Läkarförbundet har från fackligt håll blivit ombett att reda ut lämpligheten i att besätta grundtryggetsdirektörens tjänst genom arbetsrotation. Ärendet ska behandlas av Läkarförbundets styrelse. Också Vänstern i Raseborg har i hårda ordalag officiellt kritiserat processen.

Pajunen börjar sitt jobb den första april, men är då ännu inte officiellt godkänd av fullmäktige som är det organ som ska godkänna valet av stadens högsta tjänstemän. Fullmäktige håller sitt möte först några dagar senare.

Artikeln har kompletterats med uppgifter om orsakerna bakom Ahlgrén-Rimpiläinens beslut att säga upp sig.

Vänstern kritiserar hårt rörigt ledarkultur i Raseborg
Höga chefer byter jobb i Raseborg


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24444

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>