Nio av tio äldre säger att de vill vara hemma och att de inte vill vara på ett sjukhus. Ändå går patientströmmarna i fel riktning. Men det lönar sig att tänka i nya banor, enligt medicine och kirurgie doktor Niklas Karlberg. Att vårda äldre hemma innan sjukdomen blir värre sparar mycket pengar.
Doctagon tog över hälsovården i Sjundeå år 2013, efter att vårdsamarbetet Lost med Lojo och Ingå tog slut. Doctagon lämnade Sjundeå den sista februari i år, eftersom de förlorade konkurrensutsättningen mot Uleåborgsföretaget Coronaria.
Siffror från Sjundeå visar att Doctagon lyckades minska kostnaderna för den specialiserade sjukvården i fjol. Kostnaderna blev drygt 130 000 euro mindre än budgeterat.
Medicine och kirurgie doktor Niklas Karlberg är äldre omsorgschef på vårdföretaget Doctagon, som han har varit med om att grunda. Han säger att den politiska situationen i Sjundeå var ganska blåsig, och det fanns inte intresse av företagets pilotprojekt om att bland annat utveckla hemvården och andra nya koncept.
Nya idéer behövs
Finland behöver idéer för hur man kan ge en god vård som ändå inte kostar onödigt mycket. Äldrevården står för en stor del av vårdkostnaderna och att det behövs mycket mer förebyggande åtgärder inom äldrevården är de flesta ense om.
Vårdföretaget Doctagon i Helsingfors har i praktiken fått se att sådana åtgärder sparar en hel del pengar.
Företaget verkar i omkring 30 kommuner med ansvarsläkarkonceptet, enligt vilket man ser till patienten som en helhet och så långt det är möjligt försöker vårda patienten hemma eller nära hemmet, till exempel i ett serviceboende.
Också behovet av hemvård blev mindre
Vi vill tag i det lilla problemet innan det blir ett stort problem, förklarar Niklas Karlberg.
I Borgå hade Doctagon hand om hemvården i en del av staden år 2012, i det södra området. Företagets åtgärder halverade behovet att flytta äldre från hemmet till hälsovårdscentralens bäddavdelning.
Samtidigt nästan halverades besöken till jourpolikliniken. Dessutom minskade behovet av hemvård, säger Karlberg, eftersom patienterna mådde bättre. Det fanns helt enkelt många hemvårdspatienter som inte behövde lika många besök som tidigare. I de tre övriga hemvårdsområdena i Borgå ökade behovet av hemvård, säger han.
Till bädden för några dagar
Från 2013 har Doctagon hand om hela äldrevården i Borgå, frånsett socialvården. Året innan betalade staden omkring 500 000 euro till sjukvårdsdistriktet i onödan, bara för att det inte fanns plats att ta emot patienterna på stadens bäddavdelningar. Företagets åtgärder har nästan helt eliminerat det här problemet.
I Borgå tar man nu aktivt in äldre som bor hemma för en kort tid till hälsovårdscentralens bäddavdelningar, utan att de alls besöker jourpolikliniken eller skrivs in på sjukhuset.
Om mänskorna kan få vara längre hemma och är i bättre skick sparar man pengar som serviceboende med vård dygnet runt skulle kosta. Och det är frågan om astronomiska summor, säger Niklas Karlberg
Urinvägsinfektion som exempel
Men så som systemet är uppbyggt i dag - att patienten inte sköts i tid - blir patienten alltid dyr i vården, säger han.
- Ett bra exempel är en urinvägsinfektion som är en typisk åkomma hos en äldre. Åkomman kan leda till att man blir orolig, kanske börjar hallucinera, man faller och stöter sig och kanske man inte klarar sig hemma. Man hamnar på sjukhus. Och om det går riktigt dåligt så har man haft ett dåligt hjärta och har fått flimmer och som en följd av det hjärninfarkt.
- Det leder till en flera månader lång rehabiliteringsperiod som kostar otroligt mycket och patienten kan inte komma hem, utan behöver ett intensifierat boende för resten av livet.
Om man skulle ha skött urinvägsinfektionen hemma i tid, eller några dagar på en bäddavdelning, skulle det ha kostat några tior eller några hundralappar, betonar Karlberg.
Ofantligt mycket pengar används i onödan
Vår äldrevård är uppbyggd så att vi spenderar våra pengar. Vi lever över våra tillgångar och vi har ingen vision för hur man kunde sluta med det, säger Karlberg.
- Hela tiden i Finland används ofantligt mycket av dyra tjänster för patienter som skulle kunna skötas på ett annat sätt. Och det är tragiskt.
von Smitten: Erfarna läkare behövs på hvc-bädden i Raseborg