Så länge kolsyran i energidryckerna bubblar kommer debatten kring drycken att pysa. Ska det finnas en åldersgräns på energidrycker? Tomas Mattsson är orolig.
Ansvaret ligger på skolorna och föräldrarna.
- Jag har promenerat med min åttaåriga styvdotter i Karis och sett kompisar till henne och andra hon känner igen som dricker energidrycker utanför matbutikerna. Helt öppet, säger Tomas Mattson som är tydligt upprörd och orolig.
Som många andra fundersamma och dödliga har även Mattsson gjort självstudier och läst om bieffekterna på nätet.
Då behövs samhällsmedvetandet, ansvarskänslan i samhället, och speciellt i butikerna.
- På Södersjukhuset i Stockholm har man konstaterat att man får hjärtklappningar, krampanfall och njursvikt av energidrycker. Är det här verkligen något vi vuxna vill uppmuntra våra barn att dricka?
Vem ska ta ansvar?
- Samhället och butikerna. Jag har sett goda exempel där köpmannen på eget bevåg har satt en åldersgräns på 15 år. Det borde uppmuntras, fast jag skulle sätta en åldersgräns på 18 år, säger Mattsson.
Han påpekar att föräldrar och de som har kontakt med barn har ett ansvar, men enligt honom skall butikerna också ta sitt ansvar.
- Man kan inte alltid ha uppsikt över barnen. Då behövs samhällsmedvetandet, ansvarskänslan i samhället, och speciellt i butikerna.
Mia Roman, förälder till tre barn i Karis, är inne på samma linje.
- Om man från samhällets och butikernas sida skulle ta ställning och sade nej, energidrycker är inte för barn under till exempel 15 år, så skulle det underlätta åtminstone för föräldrarna. Nu är det svårare att motivera just för att det är tillåtet att köpa energidrycker.
Går åt som smör
Egentligen spelar det ingen roll vad oroliga föräldrar tycker. Den frätande drycken har strykande åtgång.
- Försäljningen ökar hela tiden och det kommer ut nya varumärken, säger Bengt Vinberg, branschdirektör för dagligvaruhandeln på Varuboden-Osla.
Vinberg anser att butikerna inte kan uppfostra barnen och berätta om livets frestelser.
- Det finns ju lag på det här. Det är inte förbjudet att sälja energidrycker åt unga. Om vi tar ”lagen i egna händer” och sätter förbud på dryckerna kan någon ringa och fråga varför vi inte säljer. Det är tvetydigt. Vi har diskuterat det och konstaterar om och om att vi följer lagen och att ansvaret ligger på skolorna och föräldrarna, säger Vinberg från Varuboden-Osla.
Kunden röstar med fötterna, det är lätt att konstatera i det moderna marknadsekonomiska samhället vi byggt upp. Men spelar energidryckerna en så stor roll?
- Jag tycker det påverkar jättemycket. Absolut. Om den butiken jag handlar i tar en sådan ställning blir jag glad och det känns mera som min butik, säger Roman.
Som en avancerad gps-navigator hittar barn alltid till godishyllan i butiken. Hur är det med energidryckerna, finns det en strategi för var i butiken de finns?
- Vi ska inte ha dem på de bästa ställena, utan hålla dem normalt i hyllan, säger Vinberg på Varuboden-Osla.
Var är de bästa ställena?
- Där var de flesta kunderna går förbi, så klart. Om man har en massutställning på dem kan det till och med bli impulsköp. Då säljer man nog mera.
Åtminstone i S-market i Karis finns en hylla på sju våningar med energidrycker några meter från kassan. Det är väl ett bra ställe?
- Det är mycket möjligt att vi har ett skåp i våra enheter. Men det är inte meningen att det ska trugas på någon, säger Vinberg.
Förbud ovanligt
För två år sedan fattade köpmännen Brando och Anne Chan i Ekenäs beslutet att inte sälja energidrycker till personer under 16 år. De såg ett gäng barn och ungdomar som köpte flera burkar per dag. Får butiker fritt bestämma och sätta åldersgränser?
- Vi har åtminstone fattat ett sådant beslut. Det är inte olagligt, men det är inte många som gör det. Det är bort från försäljningen. På sommaren när det ordnas fotbollsturneringar med barn från andra länder kan de undra varför de inte får köpa, men vi måste hålla samma linje för alla, säger Brando Chan.
Lika säkert som man ser vitsippor på Ramsholmen i Ekenäs i maj ser man barn och tonåringar inmundiga energidrycker från färggranna metallburkar vid gråa betongtrappor till vilken som helst mataffär. Kan man göra något med dem?
- Nej, inte egentligen. Så länge de inte ställer till med oreda. Vi kollar inte vad de dricker. De får nog stå utanför butiken en stund och chilla, säger Vinberg från Varuboden-Osla.
Läs också om forskning kring energidrycker.