Ingå gjorde ett överskott på drygt 600 000 euro under år 2013. Det visar bokslutet som presenterades på måndagen.
Det kumulativa överskottet är nu 5,4 miljoner euro eller 967 euro per Ingåbo. Lånebördan minskade till 2 582 euro per invånare. Ett år innan var lånebördan 2809 euro per invånare.
– Den minskade lånebördan beror främst på att vi inte har lyft några långfristiga lån under år 2013, säger Ingå kommuns ekonomichef Charlotta Lindvall.
I och med att skatteredovisningen i kommunerna ändrade år 2013 var skatteintäkterna i Ingå 220 000 euro högre än budgeterat.
Hälsovården i egen regi
Bokslutet följde nästan budgeten.
Men vården och Merituulen koulu medförde extra kostnader.
I början av år 2013 upphörde vårdsamarbetet Lost mellan Ingå, Sjundeå och Lojo. Ingå tog då över vården i egen regi och det här innebar utmaningar både för ekonomin och för personalen.
– Det var ett stort arbete att organisera. Det blev tilläggskostnader med nya program och med att bygga upp hela verksamheten, säger Lindvall.
Hälsovården blev 280 000 euro dyrare, medan specialsjukvården blev drygt 450 000 euro billigare än budgeterat.
Merituulen koulu
Fastighetssidan blev drygt 300 000 euro dyrare än budgeterat. Det här beror på problemen med inomhusluften i mögeldrabbade Merituulen koulu. De finska skoleleverna flyttade i maj till Västankvarn och saneringen av Merituulen koulu inleds i maj i år.
Under det här året är den största investeringen vid sidan av saneringen av Merituulen koulu biblioteksbygget i kommungården som blir klart i höst.
Kolkraftverket stängde
Fortums kolkraftverk stängde i februari. Men stängningen av kolkraftverket inverkar på Ingås ekonomi först år 2016.
– Det här beror på samfundsskattens redovisningssystem, säger kommundirektör Jarl Boström.
Hoppas på LNG
Ingå ställer nu sitt hopp till planerna på en terminal för flytande naturgas, LNG, i Joddböle
I maj väntar Boström besked om hur det går med LNG-gasterminalen. Men han säger att de slutliga investeringsbesluten eventuellt fattas först år 2016.
Fortsatt balans
Trots ett positivt bokslut för år 2013 så gäller det nu för Ingå att förbereda sig inför framtiden.
– Jag brukar skämtsamt säga att när det går dåligt så gör man allt för att det ska börja gå bättre och när det går bättre så gör man allt för att det igen ska börja gå sämre.
– Men nu har Ingå åtminstone en tid lyckats hålla det så vi förstår allvaret och viktigheten i att ekonomin måste hållas i balans. Det arbetet fortsätter nu, säger Jarl Boström.
Läs också:
Tummen upp för vårdreformen
Ingå bäst i klassen 2012