Raseborg bör granska gymnasieutbildningen och utreda om maten i Tenala och Bromarv kunde levereras från ett centralkök i Ekenäs. Det framgår av stadens uppdaterade åtgärdsprogram som stadsstyrelsen godkände på måndagen (31.3).
Åtgärdsprogrammet 2010-2020 godkändes ursprungligen i stadsfullmäktige 2010. Det uppdateras varje år.
Utbildningen
Det finns två svenskspråkiga och ett finskspråkigt gymnasium i Raseborg. Stora reformer när det gäller finansieringen och läroplanerna är på kommande. Dessutom minskar årskullarna.
För att anpassa sig till de här förändringarna bör staden därför enligt det uppdaterade åtgärdsprogrammet i år noggrant granska alternativa sätt att organisera gymnasieutbildningen med sikte på år 2016.
När det gäller grundskolorna nämns inga nedläggningar i åtgärdsprogrammet. Det sägs i stället att den minskade timresursen på 252 årsveckotimmar under läsåret 2013-2014 överstiger det totala anpassningsmålet i åtgärdsprogrammet. Också i gymnasierna minskade antalet kurser.
Inom utbildningen är anpassningsmålet enligt stadsfullmäktiges beslut 150 000 euro år 2014 och 150 000 euro år 2015.
Centralkök och städning
Också antalet centralkök minskar i Raseborg. Det ska finnas åtminstone fyra centralkök i staden. Centralköket i Karis renoveras och Billnäs skola får ett utdelningskök. Det här innebär att fyra årsverken försvinner.
Det är fortfarande oklart om Tenala-Bromarv får ett eget centralkök eller inte. Intern service undersöker om det är lönsamt med ett centralkök i Tenala. Alternativt levereras maten till Tenala och Bromarv i framtiden från ett centralkök i Ekenäs, sägs det i det uppdaterade åtgärdsprogrammet.
Från och med hösten 2014 tas det i bruk gemensamma rullande menyer och receptprogram i Raseborgs stads kosthåll.
Inom städenheten har 17 lokalvårdare börjat jobba som vårdbiträden i februari och mars. De lyder nu under grundtryggheten.
Inom kosthåll och städning är anpassningsmålet 500 000 euro år 2014 och 500 000 euro år 2015.
Bibliotek
Antalet bibliotek minskar inte, heter det i det uppdaterade åtgärdsprogrammet. I fjol var målsättningen att lägga ned två bibliotek 2014-2015.
Antalet anställda vid biblioteken har minskat och anpassningsmålet kommer enligt åtgärdsprogrammet att uppnås i år. Endast mindre korrigeringar i öppettiderna har gjorts.
Inom biblioteken är anpassningsmålet 50 000 euro år 2014 och 50 000 euro år 2015.
Landskapsmuseet
Också landskapsmuseet klarar anpassningsmålet. Museet har minskat personalen med över två årsverken. Administrationen har flyttat från Villa Ormnäs till Leirasfastigheten. De gemensamma samlingarna flyttar också in i fastigheten.
Landskapsmuseet har ett anpassningsmål på 100 000 euro år 2014.
Försäljningslistan
Museibyråns tidigare hemvist Villa Ormnäs i Ekenäs är nu till salu. Staden försöker också sälja Harparskog skola i Tenala, Regnbågens daghem i Karis, Socialkansli 1 och 2 vid Rådhustorget i Ekenäs samt två aktielägenheter vid Raseborgsvägen i Ekenäs.
Sannäs skola i Karis, sommarrestaurang Knipan i Ekenäs, Pojo affärscentrum och Österby föreningsgård har däremot hittat köpare och strukits från listan.
När det gäller stadens fastigheter strävar man efter att minska energiförbrukningen. Bland annat har inomhustemperaturen har sänkts till max 21 grader.
För fastighetsmassan är anpassningsbehovet 100 000 euro år 2014 och 100 000 euro år 2015.
Personal minskar
Stadsstyrelsen har som målsättning att minska antalet årsverken med 50 i år och med 100 år 2015. Med varje årsverke som försvinner beräknas staden spara 43 000 euro.
Sysselsättande verksamhet
Antalet långtidsarbetslösa fortsätter att öka. I fjol var i medeltal 154 personer per månad med i stadens sysselsättande verksamhet. Det här är 42 procent av de långtidsarbetslösa. Utan den sysselsättande verksamheten skulle staden i fjol ha varit tvungen att betala 230 000 euro i tilläggskostnader.
Staten föreslår att kommunerna från och med början av år 2015 ansvarar för alla personer som varit arbetslösa i över 300 dagar. Det här skulle innebära ytterligare 150 personer som staden skulle betala arbetsmarknadsstöd för.
Kostnaden för Raseborgs del beräknas till 630 00 euro. För att kunna hålla samma sysselsättningsgrad som nu krävs enligt det uppdaterade åtgärdsprogrammet ökade resurser.
Anpassningsmålet för sysselsättningstjänsterna är enligt stadsfullmäktiges beslut 340 000 euro år 2014.
Samhällsteknik
Inom samhällstekniken ska personalkostnaderna minska med 400 000 euro åren 2014-2015.
Inkomsterna ska ses över och det frågas i det uppdaterade åtgärdsprogrammet om byggnadsinspektionens verksamhet kunde vara självbärande. Staden ska också satsa på en fortsatt aktiv markpolitik.
Samarbetet mellan den samhällstekniska sektorn och stadens interna service ska fördjupas. Bland annat ska det finnas en gemensam arbetsledning för att sköta och underhålla stadens utomhusområden, Maskinparken ska delvis vara gemensam.
Akutvård
I en färsk Kuntamaisemarapport utreddes möjligheten att integrera jourvården med Västra Nylands sjukhus. Men på grund av läkarbristen går det inte att flytta över läkarresurser från primärhälsovården till samjouren.
I det uppdaterade åtgärdsprogrammet poängteras att staden i första hand måste prioritera att den brådskande vården inom primärhälsovården fungerar väl. Annars finns det risk för att patientflödet flyttar över till specialsjukvården. Diskussioner om joursamarbetet fortsätter under våren
En målsättning i åtgärdsprogrammet är också att göra upp gemensamma vårdkedjor mellan primärvården och specialsjukvården. Men regeringens nya linjedragningar om vården skapar mycket osäkerhet inför framtiden.
I åtgärdsprogrammet konstateras att den nya jour- och uppföljningsavdelningen vid Västra Nylands sjukhus har haft önskat resultat. Tack vare det här har hälsovårdscentralens bäddavdelning kunnat minska antalet platser från 50 till 40.
Anpassningsmålet i akutvården är 500 000 euro år 2014 och 300 000 euro år 2015.
Långvården
Också inom långvården fortsätter antalet platser att minska. Under fjolåret och i år försvinner 32 långvårdsplatser och sex serviceboendeplatser. År 2015 måste minst 19 platser bort. Genom varje vårdplats som försvinner sparar staden 50 000 euro per år.
I stället ska det satsas på mera rehabiliterande vård och på att förändra vårdkulturen.
Anpassningsmålet inom långvården är en halv miljon euro i år och en halv miljon euro nästa år.
Hälsovårdscentralen
Också inom hälsovårdscentralverksamheten ska staden spara en halv miljon i år. Från och med i år har Raseborg förvaltningsmässigt endast en hälsocentral, medan det finns tre hälsostationer (Ekenäs, Karis, Pojo). Hälsostationerna i Ekenäs och Karis har hand om den brådskande vården.
Befolkningen har rätt att välja vilken hälsostation de använder sig av. Hälsostationen i Ekenäs har fått mest klienter utifrån.
Handikappservicen
Timantalet inom den personliga assistansen fortsätter skäras ned kraftigt. I slutet av år 2016 ska timantalet vara 5000. Motsvarande siffra var 8382 i slutet av år 2012 och 6731 i slutet av år 2013.
Den största minskningen inom den personliga assistansen ska ske inom köpta assistanstimmar, men också assistansen som sköts av stadens anställda ska minska. Däremot är målsättningen att assistansen som sker genom att klienterna själva fungerar som arbetsgivare ökar.
Under fjolåret minskade köptjänsterna med 20 procent, assistansen utförd av stadens anställda med 16 procent. Däremot ökade assistanstjänster där klienten själv fungerar som arbetsgivare med 24 procent.
Kostnaderna inom handikappservicen ska skäras ned med 400 000 euro i år, framgår det av det uppdaterade åtgärdsprogrammet. Enligt stadsfullmäktiges tidigare anpassningsmål ska kostnaderna skäras ned mer 300 000 euro år 2015 och en halv miljon år 2016.