Det är stora skillnader mellan turismen i de olika nyländska regionerna – huvudstadsregionen tar hand om pengarna, Västnyland har lång turistsäsong och Östnyland kunde försöka locka till sig fler turister som besöker Helsingfors.
Turisterna i Nyland lämnade efter sig nästan 2 miljarder euro i fjol. Sammanlagt 21.000 personer jobbade inom turismbranschens olika tentakler, 12.000 av dem hade hand om turister som uttryckligen besökte Nyland. De här siffrorna kommer fram i en rapport som är framställd av yrkeshögskolan Haaga-Helia.
Det kommer också fram en del skillnader mellan de olika regionerna. Västnyland håvade in över 300 miljoner euro turistpengar i fjol, medan Östnyland bara kom upp i 170 miljoner. Eva Holmberg, lektor i turism, förklarar att skillnaden finns dels i att Västnyland är större, dels i att turistsäsongen i väst är längre.
- I Västnyland finns traditionella turistorter som Hangö och Raseborg, där det finns mycket sommarstugor, men det finns också ganska mycket konferensanläggningar och stora sportcentra som fungerar som turistanläggningar året om. I Östnyland är sommarsäsongen däremot klart livligare än vintersäsongen.
Var hamnar pengarna?
Det är ändå huvudstadsregionen som tjänar storkovan på turisterna. Knappt 1,5 miljarder, det vill säga tre fjärdedelar av de nyländska turistpengarna, hamnar i fickorna hos turismföretagare i regionen, jämfört med drygt 300 miljoner i Västnyland och knappt 170 miljoner i Östnyland. I de mellannyländska kommunerna utanför huvudstadsregionen uppgår summan till 200 miljoner.
Det är de ryska turisterna som är ivrigast på att spendera pengar, de lämnar efter sig 380 euro per turist och besök. Tyskarna ligger en bit efter med 345 euro, och turister från USA använder ungefär 290 euro per person.
Pengarna hamnar oftast hos inkvarteringsställen (1 miljard) och detaljhandeln (570 miljoner).
Summorna kunde vara större, Eva Holmberg menar att den nyländska turismen ännu är i sin linda, regionen har till exempel inte fått den turismstämpel som Lappland har. Dessutom kunde ett bredare samarbete leda till nytta långt över kommungränserna, då turister i Helsingfors lätt kunde spilla över till de andra kommunerna.
- Om vi tänker på den internationella turistmarknaden så är det fortfarande Helsingfors som är vårt dragplåster, men alla områden som ligger inom hundra kilometers radie från Helsingfors har goda förutsättningar att locka till sig turister från Helsingfors. De kan komma på ett dagsbesök, eller kanske till och med på en eller två övernattningar.