På vissa områden rekommenderar kommunerna att fastighetsägarna i glesbygden undersöker möjligheterna att via vattenandelslag koppla sig till det befintliga avloppsvattennätverket i stället för att fastigheten har ett eget system.
Det berättar Minttu Peuraniemi vid Västra Nylands Vatten och miljö. Hon är projektchef för det västnyländska avloppsvattenprojektet LINKKI.
På uppskattningsvis 20 procent av glesbygdsfastigheterna kunde det vara mer lönsamt med ett gemensamt system.
Vattenrör mer långlivade
Man kan tänka sig att vattenrörledningar kan vara lite mer långlivade än ett vattenreningssystem, enligt Peuraniemi. Hon säger ändå att det inte går så där bara att lösa problemen med hjälp av ett vattenandelslag. Det krävs nämligen en hel del jobb. Hjälp med byråkratin kan man ändå få av kommunerna och Närings-, trafik- och miljöcentralen. Peuraniemi kan å sin sida ge kontaktuppgifter till vattenandelslag som har lyckats.
Kommunen borde sköta kommunaltekniken
Men Magnus Buchert, som har fritidsbostad i Hangö, hör till dem som visar tummen ner för vattenandelslag.
Eftersom det är frågan om kommunalteknik, ska kommunen ha ansvaret, säger han.
- Inte vet jag hur kommunen tycker att man kan agera arbetsgivare för privata mänskor och tvinga dem på något sätt att bilda andelslag och skapa en hel verksamhet som går ut på att ta lån och sedan förverkliga en teknisk helhet som egentligen borde förverkligas av staden.
Buchert säger att det är kommunens tjänstemän, bland annat ingenjörer på vattenverket, som kan det hela.
Han oroar sig också för att det kan sluta illa ekonomiskt för vattenandelslag.
- Det finns ju ett jättebra (för att inte säga dåligt) skräckexempel på Skåldö.
Många har ännu inte gjort något
Trots att det i flera år har varit känt att avloppsvattensystemen på fastigheter i glesbygden måste uppfylla nya krav i mitten av mars 2016, är det fortfarande många som inte har gjort någonting åt saken.
Uppskattningsvis en tredjedel - eller 13 000 - fastigheter är i akut behov av förnyelse, enligt Västra Nylands Vatten och miljö.
Det här gäller det område som består av Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt, Lojo, Högfors och Vichtis.
Rådgivning finns
Avloppsvattenrådgivaren Karolina Örnmark vid Västra Nylands Vatten och miljö tror att en del fastighetsägare inte hinner få sina system i skick i tid. Men hon uppmanar fastighetsägare att ta kontakt för att få rådgivning.
Hon nämner att det på webbplatsen www.hajavesi.fi finns kontaktuppgifter till rådgivarna.
Läs också:
Nytt verktyg underlättar avloppsplanering
Tiotusentals hushåll saknar ordentligt avloppssystem