Efter årsskiftet slås åtta församlingar i Raseborg ihop och bildar tre större församlingar. De nya församlingarna är Ekenäsnejdens svenska församling, Karis-Pojo svenska församling och Raaseporin suomalainen seurakunta (Raseborgs finska församling).
Innan de nya församlingarna kör igång med sitt arbete hålls församlingsval i november. Temat för valet är "Tro på det goda". Nu efterlyser man kandidater.
- Kandidatnomineringen är väldigt viktig. Det är viktigt att den är diversifierad. Den ska innehålla män och kvinnor i olika åldrar och yrkesgrupper. Olikhet är en styrka, säger Anders Lindström, blivande kyrkoherde för Ekenäsnejdens församling.
Mångsidig kyrka
Lindström betonar att folkkyrkan ska vara demokratisk, transparent och mångsidig. Hur är det till exempel med medelåldern i församlingsråden för tillfället, den är väl rätt hög?
- Du har helt rätt. Det är inte en tummelplats för 23-åringar. Medelåldern är relativt hög. Därför skulle det vara fint att få med olika åldersklasser. Det är viktigt.
Enligt kyrkoherden handlar det förstås om återväxt, men också nya sätt att se på saker.
Församlingsrådet är närmare församlingen
Lyckas man ro hem en plats i församlingsrådet kan man börja påverka.
- Församlingsrådet är närmare församlingen. Förutom att man har ett budgetansvar kan man som medlem påverka och besluta om att satsa pengar på barn och ungdom eller dela ut medel till olika kultursatsningar inom musik.
Kyrkofullmäktige i församlingen fattar mera strategiska beslut som bland annat handlar mera om fastigheter och skattesatser.
I valet väljs medlemmar till församlingsrådet och det gemensamma kyrkofullmäktige. I dag sitter 40 personer i de olika församlingsråden i Bromarv, Tenala, Snappertuna och Ekenäs. Efter årsskiftet består församlingsrådet i Ekenäsnejdens församling av 14 medlemmar.
Direktionerna kan jämföras med nämnder
Förutom att den nya organisationsmodellen innehåller ett nytt församlingsråd finns det också två direktioner där barn, ungdom och familj är en och diakoni, mission och bistånd en annan. De här direktionerna kan jämföras med nämnder i det kommunala beslutsfattande.
- De här direktionerna får en större betydelse i en större församling än vad det varit tidigare.
Arbetet att reducera antalet församlingar i Raseborg från åtta till tre har pågått länge och de ekonomiskt kärvare tiderna för kyrkan har påverkat.
- Det är klart att ekonomin har styrt det här från första början. Det här har varit en lösning.
Ingen centralisering?
Lindström går inte med på att använda ordet centralisering när de tre nya församlingarna i Raseborg diskuteras. Han påpekar att de lokala betoningarna finns kvar, även i den nya organisationen.
- Verksamheten kommer ändå alltid att byggas kring kyrkor och församlingshem på olika orter. Nu när församlingen blir större är den inte lika sårbar. Vi är flera på ett större område.
Enligt kyrkoherden kommer det kollegiala stödet att betonas i de nya församlingarna. Det är möjligt då de tre nya församlingarna ändå inte blir för stora. Tanken är att ha en lokal prägel, men utnyttja en större enhet.
Är det möjligt att vara både lokal och större?
- Det är fullständigt möjligt. Det sker inte med ett trollslag. Personalen måste tänka på ett nytt sätt i en större helhet. Jag ser väldigt många möjligheter med det. Det är inspirerande att möta nya människor och jobba i nya lokaler.
Små platser får den stora församlingens resurser
Hur tänker man på nya sätt i mera avsides platser som till exempel Snappertuna och Bromarv?
- Man får den stora församlingens resurser till de här platserna och kan kanalisera dem i olika tidpunkter. Bromarv är en ort med många människor på sommaren. Jag tycker den nya församlingen borde ge mycket resurser till Bromarv just på sommaren. Annars är det ganska omöjligt att vara ensam präst som också ska ha sin semester. Man kan kanalisera resurser på ett annat sätt.