Femteklassare från Nyland deltog i en hälsoundersökning i januari i år. Resultatet från Hangö visar att 11-åringarna där ger gott betyg för skolmaten men äter också väldigt mycket chips i veckan.
Totalt deltog 274 elever, varav 66 stycken var från Hangö, i Socialkompetens Ab:s undersökning om femteklassarnas välmående.
Resultaten från Hangö visar att femteklassarna i Hangö tycker skolmaten är bra och äter den gärna. De har också stor tillit för personalen i skolan. På basen av undersökningen verkar utbudet av aktiviteter på fritiden vara relativt bra.
- Överlag är resultaten rätt lika från hela Nyland. Det finns både orosmoment och glädjeämnen som borde analyseras vidare, säger bildningschef Karl-Erik Gustafsson.
Ofta ont i huvudet
Bland orosmomenten finns faktumen att femmor verkar äta väldigt mycket chips och dricka mycket läsk varje vecka. De har också oftare ont i huvudet, nacken och ryggen än medeltalet. En del 11-åringar har också problem med att sova.
Enligt bildningschefen kan man eventuellt dra paralleller mellan 11-åringarnas problem och problemet med den höga arbetslösheten i Hangö.
- Kanske 11-åringarna går och grubblar över att föräldrarna inte har arbete, funderar Gustafsson.
Lite sömn men mycket skärmtid
Hälsoundersökningen visar också att en del 11-åringar går till sängs väldigt sent. Femmor i Hangö spenderar också mycket tid framför olika skärmar, såsom datorer, teven, smarttelefoner och pekplattor.
Chips på veckosluten
Li Winberg, Carolina Grahn och Anton Rejström går i femman i centralskolan i Hangö. De äter inte regelbundet chips utan bara på veckosluten. Men är det kalas så är man berättigad att äta chips också på vardagarna tycker de.
Li, Carolina och Anton är inga nattugglor. De går vanligtvis till sängs mellan klockan 20 och 22. De spenderar inte heller så jätte mycket tid framför olika skärmar, högst någon timme per dag.
- Jag dansar fyra gånger i veckan så jag hinner inte, säger Li Winberg.
Trots att skolmaten i Hangö fick högre betyg än i medeltal i Nyland så är det just skolmaten Li, Carolina och Anton önskar att kunde bli bättre. Överlag trivs de dock bra i centralskolan i Hangö.
Åtgärder ska vidtas
Bildningschefen har redan analyserat resultaten med stadens elevvårdsteam och resultatet ska också tas upp med rektorerna. Sedan ska man vidta nödvändiga åtgärder.
- Det finns mycket vi kan påverka till det bättre, tror Gustafsson.
Resultatet ska också uppmärksammas i skolorna och man ska fundera och diskutera med eleverna varför de upplever situationen som sådan.
Också familjerna borde engagera sig
Men bildningschefen tror inte skolan kan göra så mycket åt det faktum att femmorna käkar mera chips och dricker mera läsk eftersom skolorna redan tidigare klart har lärt ut att det inte är bra att äta och dricka sådant i stora mängder.
Karl-Erik Gustafsson vill att familjen engagerar sig i frågan.
- Det är en klar signal till hemmen att de tar upp de här frågorna med sina barn och ibland fundera vart den eventuella veckopengen går, säger han.
Bildningschefen hoppas att skolorna tar upp resultaten på föräldramöten och också informerar föräldrarna via till exempel infobrev om hur eleverna upplever skolan och vardagen.
Sjundeåelever trivs också bra i skolan
På fritiden är det viktigt att bland annat vara tillsammans med familjen och kamraterna. Majoriteten (78 procent) uppger att de inte har blivit mobbade och ännu fler (82 procent) säger att de inte har mobbat andra.
Eleverna o årskurs fem i Sjundeå har mångsidiga hobbyn och rör på sig mycket. Över 90 procent av eleverna anser att deras hälsa är mycket bra och att deras fysiska kondition är bra eller mycket bra.
Bildningsnämnden i Sjundeå fick se resultaten på sitt möte i går (16.4).