Evangeliska folkhögskolan i Hangö satsar på rehabiliterande verksamhet. Långtidsarbetslösa restaurerar skolan och serverar lunch.
Grundkurserna vid Evangeliska folkhögskolan i Hangö har inte kunnat ordnas på grund av ett svikande elevunderlag. Kortkurserna har inte heller lockat tillräckligt med intresserade. Ett nytt spår är därför den rehabiliterande verksamheten för arbetslösa.
– Vi kan erbjuda meningsfull sysselsättning för den som är utan jobb. Det handlar om att restaurera fönster och ytterväggar i huvudbyggnaden som är byggd 1906. Vi har också startat lunchserveringen Folkis i kanslibyggnaden, berättar projektledare Mikael Nylund.
Olika temagrupper kommer förhoppningsvis att hitta sin plats på campus. Det är viktigt att den som kommer dit får hålla på med nånting som man är intresserad av.
Socialt engagemang
Folkhögskolan har tecknat ett avtal med Hangö stad om några månaders rehabiliterande verksamhet för arbetslösa. Projektet inleddes i medlet av mars. Projektledare Mikael Nylund ser ändå som sitt mål att integrera en social inriktning i skolans profil också på långsikt.
- Där den traditionella folkhögskoleundervisningen kanske har tjänat ut sin roll finns nu en annan öppning. Vi har en möjlighet att överleva som skola men inga krav på oss att göra vinst, det är innehållet som är huvudsaken. Och vi har chansen att hjälpa människor vidare i livet.
Niklas Karlberg och Jukka Häsänen arbetar koncentrerat och sakkunnigt med att förnya skolans 400 fönster.
- Det här är nånting jag kan från tidigare. Fönstren är bara början. Visst går vi iland med att fixa hela huset om det behövs, försäkrar Niklas Karlberg som tycker det är fint att ha ett ställe att gå till och nånting vettigt att syssla med. Annars är det lätt hänt att man som arbetslös ligger kvar hemma.
Jukka Häsänen tycker det är roligt att jobba på folkhögskolan. Men en framtid som inbegriper ett yrkesverksamt liv i Hangö ställer han sig dock tvivlande till.
Jag tror inte att här kommer att finnas jobb i framtiden heller. Här byggs inte så mycket. Om man ska jobba inom branschen måste man flytta bort.
Lunch på Folkis
Medan tiotalet män slipar, spacklar, målar och hamrar i skolans huvudbyggnad kan den nya lunchrestaurangen erbjuda andra uppgifter. Restaurang Folkis öppnade sina dörrar för en månad sedan.
- Här kan man vara delaktig inom matlagning och olika sysslor i skolans kök. Restaurangen erbjuder varmrätt och salladsbord mellan klockan 11-13 på vardagar.
Keskos nya butik som växer fram på granntomten kan säkert föra med sig hungriga lunchgäster, hoppas Nylund.
Han har också planer på en månadslång turistkurs där deltagarna kan avlägga hygienpass och alkopass och lära sig kundservice.