Måndagen den 19 maj går en länge närd dröm i uppfyllelse i Hangö: naturstigen till Uddskatan längs Tulluddens norra strand öppnar. Då kan vem som helst vandra längs den och njuta av naturen.
Hangö stads turistchef Marika Pulliainen är glad. När hon tillträdde som turistchef beslöt hon att inom tio år skulle naturstigen vara öppnad. Det räckte litet längre, men nu är det ett faktum. Området som varit stängt sedan 1960-talet står till Hangöbors och övrigas förfogande.
Finlands Frihamn Ab har byggt ett stängsel mellan det område som används för frihamnens verksamhet och naturstigen och på det sättet kan den norra stranden vara öppen för besökare. En port öppnas i närheten av Saunatecs anläggningar på norra stranden. Sedan följer man stigen som småningom leder över själva Uddskatanområdet. Efter ca 4 km befinner man sig på Finlands sydspets. Uddskatanområdet är naturskyddsområde och ägs av forststyrelsen. Man måste alltså hålla sig till den utmärkta stigen.
Marika Pulliainen tror att naturstigen kommer att få många besökare, så mycket förfrågningar har hon genom åren fått om Uddskatan.
Ornitolog fungerar som guide
Den erfarne ornitologen Dick Forsman berättar, att det mest sevärda gällande fågellivet är flyttfågelsträcken på våren och på hösten. Råkar man vara vid rätt tid där kan man se fåglar i tusen- eller tiotusental. Hangö udd är tillsammans med Porkala udd det första land fåglarna möter på sin väg norrut på våren och det sista land de lämnar på hösten. Forsman kommer att vara guide på Uddskatan.
Astrid Lindström, ordförande för Hangö miljöförening, kommer också att leda guidade turer till området. Hon berättar, att Hangö, efter Åland, är det artrikaste området i Finland när det gäller växter. Hon berättar också om den varierande naturen på Uddskatan, en av hennes favoritmiljöer är lunden med sina lövträd och kullfallna stammar. Synd att den nya naturstigen inte mera går igenom lunden, säger hon.
Det är naturen med sina variationer, som är det intressanta på Uddskatan, allt från de kala vindpinade klipporna längst i söder, till lundar, strandängar och tallskog. Har man tur kan men också se en skymt av rådjuren som trivs där.
Det som inte mera ses, men som tf. museichef Laura Lotta Andersson påminner om, är det som människan byggt på området. Det har funnits över hundra baracker där, byggda av tyskarna under fortsättningskriget. De användes av tyska soldater som en viloplats på deras väg mot norr eller tillbaka hem. Det som finns kvar av de fallfärdiga byggnaderna rivs och deras platser förses med informationstavlor. Där kan man också läsa att en eller några av byggnaderna användes som kvinnofängelse ända till 1960-talet.
Absolut värt ett besök
Det man också kan se är vraket av fartyget Palawan, som med vedlast år 1932 började brinna utanför stranden, drogs till ett grund och slutligen bröts sönder och delvis hamnade upp på land under en storm. Längst ute på udden finns lämningar av krigstida försvarsnästen. Från Krimkrigets tider kan man i naturen ännu se den såkallade Engelska linjen, där man kapade alla träd för att bättre kunna följa med vad som hände på vardera sidan av Hangö udd.
Hangö miljöförening har kunnat ordna exkursioner till Uddskatan redan i fjorton år, men efter den 19 maj kan var och en som vill besöka området göra det när den vill, bara den håller sig till den utmärkta rutten, säger Astrid Lindström. Men riktigt lätt är det dock inte att ta sig fram, stigen är smal och inte så lättframkomlig på sina ställen. Och i söder kan klipporna vara knepiga.
Men Tulludden och Uddskatan är absolut värda ett besök.