Mänskliga misstag som man inte får sopa under mattan. Så säger Ilse Klockars, Hangö, och Frey Karlsson, Sjundeå, om Raseborgs stad som missat bland annat med avtalen med krögaren Frank Holmström som driver Korv-Görans i Ekenäs.
Enligt avtalet med Korv-Görans står staden för grillrestaurangens elkostnader.
I anbudsförfrågan stod det att företagaren ska betala driftkostnaderna, dit elen hör. Men efter en miss av tjänstemän på stadens fastighetsavdelning Intern service står det i hyresavtalet att staden står för elräkningen.
Allt gick inte heller som det ska då Raseborg upphandlade timarbeten av företag i bygg- och vvs-branschen. Intern service handlade fel då det fanns en stark koppling mellan dåvarande fastighetschefen och ett byggföretag som staden nu samarbetar med.
Sopa inte under mattan
Frey Karlsson tror att det handlar om ett mänskligt misstag.
-Raseborg har en så stor organisation med jurister och kunskap att det inte borde hända. Jag kan förstå om det händer i en liten kommun med färre tjänstemän som kanske inte är så kunniga.
Ilse Klockars säger att Raseborg borde se över rutinerna och att stadens ledning borde betona att alla ska vara aktsamma.
-Det är viktigt att bli medveten om vad som sker och inte sopa det under mattan. Om det sker misstag så ska man ta reda på varför det hände.
Bra att satsa på den egna kommunen
199 personer svarade på webbenkäten om hur Ingå strand och centrum ska utvecklas. Sjöbodar och promenadstråk finns på önskelistan, liksom simstrand, fiskförsäljning, guidade båtturer och cykeluthyrning.
Frågeformuläret var en del av det utvecklingsprojekt som initierats av Ingå kommun och fastighetsutvecklingsföretaget MG Properties Oy, som ägs av Marcus Grönholm.
Frey Karlsson berömmer Marcus Grönholm som satsar på den egna hemkommunen.
-Man kan inte få allt som man önskar, men den del av det. Ingå är känsligt med hav, å och kyrka, så man kan inte bygga högt, men man kan bygga lågt.
Ilse Klockars tror att utbudet bestämmer hur bra satsningen lyckas.
-Och det är bra att folk tas med i planeringen och att man för en dialog.
EU-valet
EU-valet var också ett av ämnena i måndagssnacket den 5 maj. Både Klockars och Karlsson tänker rösta i EU-valet.
Karlsson tror inte att de sex västnyländska kandidaterna har så stor chans i valet, och att det inte heller är så viktigt att rösta på en person från den egna regionen.
Ilse Klockars tror att värderingar spelar högre roll vid valet av kandidat, än varfifrån personen kommer.
Karlsson tror att valdetagandet blir omkring 50 procent.