Första upplagan av boken Slaget vid Rilax 1714 såldes slut på kort tid. Nu inför 300-årsminnet presenterar författaren Göran Eriksson en fylligare och mer visuell upplaga.
I boken finns en utförlig beskrivning av händelseförloppet under själva sjöslaget. Den lyfter också fram bakomliggande faktorer och följderna av striden.
Vilka var det som kämpade, varifrån kom fotfolket, hur var de klädda och vilka vapen var det som användes - det är frågor som boken ger svar på. Den belyser också de spår striden lämnade runtom i bygderna.
- Det handlar om en viss uppdatering. Jag hänvisar till den litteratur som har kommit under de senaste 10 åren, både rysk och svensk. Också till vissa tankegångar från hangöhåll. Men den synligaste biten är den nya, proffsigare layouten. Boken bjuder på kartor, illustrationer och ett mer berättande grepp, säger författaren Göran Eriksson.
Det som Eriksson ser som mest fascinerande med slaget är det faktum att en hel del saker har varit outredda.
- Slaget vid Rilax var bara ett begrepp som förekom i många verk men det var ny mark att rota i. I dagens läge borde man komma över konkreta fynd för att kunna göra ytterligare iakttagelser.
Författaren har vissa förhoppningar om att det i ryska arkiv borde finnas sådant som ännu inte har uppdagats. Hur tillförlitliga de uppgifterna sedan är kan ifrågasättas. Man drog ju alltid hemåt och var allt annat än objektiv. Så om det i sak kan tillföra någonting är osäkert, säger Göran Eriksson.
Slaget vid Rilax 1714 ges ut av Rilaxmonumentets traditionsförening r.f.
Den tidigare utgåvan av boken publicerades år 2006.