Det är viktigt att Hangö köper FN-Steels gamla hamn i Koverhar så att ingen konkurrent köper upp hamnen istället, säger Hangöpolitikerna Ulf Putte Lindström (SDP) och Barbro Wikberg (SFP). Båda hoppas att stadsfullmäktige enhälligt ska godkänna köpet av alla mark- och vattenområden utom fabriksområdet i Koverhar av FN-Steels konkursbo.
I måndags (5.5) gav en enhällig stadsstyrelse sin välsignelse till köpet på 10 miljoner euro. På tisdag (13.5) är det stadsfullmäktiges tur att behandla frågan.
I avtalet ingår markområden på 530 hektar och vattenområden på 117 hektar.
Hamnen viktigast
Både Ulf Putte Lindström och Barbro Wikberg understryker att det är hamnen i Koverhar som lockar allra mest.
– Jag har en magkänsla som säger att det här är en bra grej som vi inte kan låta gå förbi, säger Wikberg.
– Vi har inte råd att lämna området oköpt. Det är ett värdefullt fint område med fin hamn och en fin farled till hamnen. Det skulle vara en katastrof att släppa dit en konkurrent till vår nuvarande hamn, säger Lindström.
Trots att Hangö hamn inte ännu har fått några skriftliga löften av företag som skulle använda hamnen i Koverhar i framtiden är både Wikberg och Lindström övertygade om att den frågan inte blir något problem eftersom hamndirektören har signalerat att det finns gott om intressenter.
Dessutom är hamnen i centrum trång och skulle behöva utvidgas. Att bygga ut nuvarande hamn genom att till exempel flytta vågbrytare eller bygga nya djupare farleder blir minst lika dyrt som att köpa en helt ny hamn.
Lindström poängterar också att läget i Koverhar är bra.
– Hamnen kan utnyttjas på ett helt annat sätt än hamnen mitt i staden. I Koverhar har vi inga grannar bredvid. Det finns möjligheter för bland annat bulkvaror.
Priset
Både Wikberg och Lindström säger att det har varit en viss armbrytning om priset för hamnen. Exakt vad konkursboet till en början begärde vill Lindström och Wikberg inte säga, men det är klart att bägge parter har försökt driva sina intressen.
– Jag vet inte vem som vann dragkampen, säger Lindström.
– Det har varit tal om olika delar av området som staden skulle kunna köpa. Till sist blev det så att Hangö köper allt utom fabriksområdet, säger Wikberg.
En del av de områden staden nu köper finns vid Gennarbyviken som fabriken har använt som sötvattenreservoar. I köpet ingår också utrustning som pumpstationer och vattenledningar till fabriken.
Hangö stad använder numera Gennarbyvatten för att tillverka konstgjort grundvatten.
Det var viktigt för staden att trygga också den saken, säger Ulf Putte Lindström.
– Det är ju en säkerhetsventil för sötvatten. Hangö stad har uttrycklig sagt - då man har tänkt sig släppa ut sötvattnet ur viken - att man inte får göra det.
Fabriksområdet
Vad som kommer att hända med fabriksområdet på 70 hektar, som alltså inte ingår i köpet, är oklart.
Eftersom konkursboet efter FN-Steel inte har hittat någon som vill ta över stålverkets verksamhet är tanken att rivningsbolaget Delete köper största delen av maskinerna och byggnaderna i Koverhar.
Byggnaderna jämnas med marken och materialet tas till vara. Det arbetet beräknas ta två år, men vad som händer efter det är oklart.
Några planer på att Hangö skulle köpa de markerna finns inte, säger Ulf Putte Lindström och Barbro Wikberg.
– Från första början har man ju ansett att det här området är det som är mest nedsmutsat. Vad där egentligen finns vet vi ju inte, men vi har uttryckligen uteslutit det från den här planen, säger Wikberg.
Skogen
Vad staden ska göra med de skogsområden som också ingår i köpet vet Wikberg och Lindström inget om ännu.
– Jag tycker vi nu drar igenom den här affären och hoppas att fullmäktige tycker att det är lika bra som vi tycker det är. Sedan får vi se vad som komma skall, säger Wikberg.
Wikberg konstaterar också att det alltid är värdefullt för staden att äga mark. Dessutom är läget bra med bara försvarsmakten som rågranne.
Hon kan inte tänka sig bostäder i området, men stänger inte helt dörren till planerna på vindkraft som i något skede var aktuella i området.
– Kan så vara. Jag vet inte. Det har inte ännu varit frågan om det. Det är ett intressant område ur många perspektiv.
Ulf Putte Lindström säger också att han inte vet vad skogsmarkerna ska användas till, men han säger att det finns många möjligheter för området.
– Vi har en stor landsväg, vi har järnväg på båda sidor om området som ligger utanför fabriksområdet och vi har järnväg intill fabriken som också kommer att ingå i köpet. Jag ser enorma möjligheter i framtiden, men jag tror mest på något industriellt med tanke på både järnvägen och landsvägen.
Nej till besvär
Både Wikberg och Lindström hoppas på att ett enigt fullmäktige ska godkänna köpet av området. Sedan kan planeringen komma igång.
Lindström säger också att han inte vill ha en utdragen process.
– Jag hoppas verkligen att våra besvärsställare skulle förstå att det här vill vi inte ha besvär på utan vi vill ha det här köpet. När fullmäktige har sagt amen till det här så blir det kamrerens uppgift att börja söka fram pengar för att betala åt konkursboet, men det får vi ta ställning till senare.
På torsdagen (8.5) ville Hangö stad inte ge Yle Västnyland en karta över de områden staden nu vill köpa. Avdelningschef Jukka Takala uppgav för Yle Västnyland att en karta eventuellt skickas ut på fredag (9.5) och han lovade återkomma så fort som möjligt.
Läs också:
Hangö köper nästan allt av FN-steel
Föravtal hägrar mellan Hangö stad och FN-steels konkursbo
Hangö låter kontrollera markerna i Koverhar