Det var en brokig grupp människor som samlades i Västnyland under 1970-talet men den gemensamma målsättningen förde dem samman: Kampen för en ren miljö, naturenlig odling och en helhetssyn på människan och naturen.
Ny syn
Det var också de som såg till att en steinerpedagogisk skola, Mikaelskolan, grundades i Ekenäs.
Undervisningen skulle beakta människan som en kreativ och intellektuell helhet och bjuda kontinuitet i skolgången, förklarar Lars Karlsson.
- Tidigare var samhällsfunktionerna ganska uppdelade. Jordbruk var en sak, skola en annan. Vi försökte få ihop de här. Att det finns någonting som samlar allt och gör att det kan ses som en helhet. Det var litet för mycket för många, tror jag.
"Vi var med!"
Boken är redigerad av Marita Karlsson, konstnär och pedagog. Hon intervjuade, samlade bilder, tidningsurklipp, texter och minnen. Skrev och lät de andra läsa och kontrollera.
- Vi hade inte reflekterat så mycket över vår insats innan jag märkte att många tror att steinerskolan och daghemmen kom till av sig själv. Idag har skolan över 100 elever men den började i liten skala år 1985 med 2 elever. Samma sak med de ekologiska alternativen. Idag talas det mycket om närmat och lokala produkter men grunden måste läggas också för det nya tänkesättet.
Boken beskriver hur man lärde sig odla biodynamiskt. Den handlar om bröd som bakades och såldes i eget bageri. Om färger, antroposofi, gödsel och mjuka tygdockor. Om argumentation för en annan och alternativ livsstil.
- Mycket har skrivits om studentrevolutionen, vänsterrörelsen och feminismen men få känner till att det även fanns flera andra alternativa rörelser på 1970-talet, konstaterar Marita Karlsson.
I boken intervjuas Leif Lundström, Marit Lundström, Jutta Aminoff, Virve Weckström, Carita och Anders Kankkonen, Lars Karlsson, Marjaana och Tage Nylund.
Boken Vägröjare ges ut av Västnyländska kultursamfundet r.f.