Svenska folkpartiets partiordförande Carl Haglund anser att det har blivit dags att diskutera Finlands grundläggande försvars- och säkerhetspolitiska lösningar. I sitt öppningstal på SFP:s partidag i Hangö på lördag sade Haglund att partiet borde se över sina riktlinjer.
- Också inom SFP har det blivit dags att ta en diskussion partiinternt om hur vi ser på säkerhetspolitikens framtid i ljuset av det som skett, sade Haglund och syftade på händelserna i Ukraina.
Haglund anser att det är naturligt att den försvarspolitiska diskussionen blir livligare då det skett så dramatiska händelser i våra närområden.
- Nästa år på partidagen är det senast dags att ta ställning i och med revideringen av partiprogrammet.
Efter talet fick Haglund svara på den direkta frågan om han vill att SFP ska gå in för ett ja till Nato. Haglund sade att det finns både fördelar och nackdelar med ett eventuellt medlemskap. Krisen i Ukraina har ändå fått honom att inse vissa saker.
- Ett medlemskap är nog ett mycket trovärdigt och seriöst alternativ också för Finland.
Under den politiska debatten stödde många SFP:are ett finländskt medlemskap i Nato och utanför mötessalen var många positivt inställda.
- Jag tycker själv att Finland absolut borde gå med i Nato, sade Benjamin Ellenberg från Helsingfors.
Tiotals motioner behandlas
Den nuvarande partiledningen med Haglund i spetsen väntas få fortsatt förtroende vid partidagen, som i hög grad går ut på att få uppmärksamhet och mobilisera väljarna inför EU-valet.
Svensk Ungdom för fram sin tidigare förbundsordförande Niklas Mannfolk som vice ordförande för partiet. Utom ordförande väljer SFP också tre vice ordförande på partidagen.
Mannfolk har varit ordförande för SU mellan åren 2012 och 2014. Mannfolk är 29 år gammal, ekonomie magister och hemma i Åbo men numera bosatt i Helsingfors.
Ett femtiotal motioner kommer att behandlas på partidagen. Bland annat lärarbristen i Nyland står på agendan. Enligt partifullmäktiges beslutsförslag ska SFP jobba för att det anvisas pengar för svenskspråkig klasslärarutbildning i Helsingfors.
I en av motionerna föreslås det att ett tredje juridiskt kön för transpersoner ska erkännas i Finland.
Läs också:
"Anslag otillräckliga för att försvara hela landet"