Raseborgs slott lämnades inte år 1553.
De senaste arkivstudierna visar att Nylands medeltida centrum upplevde en kort renässans några år senare.
Raseborgs slott grundades på 1370-talet och lämnades enligt tidigare forskning åt sitt öde år 1553.
Men nu har forskarna studerat arkivuppgifter och fått reda på att slottet upplevde en kort renässans tre år senare, år 1556.
Den här blomstringen varade i ett par år och slutade plötsligt våren 1558 på grund av en olycka.
En del av slottet, bland annat ölkällaren, rasade och tiotals tunnor med de bästa ölsorterna förstördes.
Viktig dryck
Enligt Dan Lindholm, chef för Västra Nylands landskapsmuseum, var öl en viktig dryck på medeltiden. Konsumtionen var också hyfsat hög.
- Dagsransonen som delades ut på slottet uppgick till fyra och en halv liter per person och dag. Det fanns öl av bättre och sämre kvalitet, beroende på status. Slottsfogden drack ett fylligare öl medan hantverkarna fick nöja sig med något som påminner om dagens pilsner.
Före valborgsmässan hade slottet slutligen mött sitt öde.
Samma sommar (1558) lät hertig Johan bygga en stor kungsgård i Ekenäs. Den fick ersätta det gamla slottet i Raseborg.
Unika utgrävningar
Åren 2008-2009 utfördes de första utgrävningarna inom ramen för projektet Alla tiders Raseborg.
I sommar återvänder arkeologerna till slottet. Allmänheten har också den här gången möjlighet att delta i utgrävningarna som nu koncentrerar sig på området öster om slottet, den så kallade Slottsmalmen.
- Det här är en unik chans för den som är intresserad av arkeologi. Raseborgs slott var ett medeltida centrum för långväga resenärer och klart viktigare än vad vi idag kan föreställa oss. Marken har inte brukats med moderna metoder utan är relativt orörd, säger Dan Lindholm.
De arkeologiska utgrävningarna vid Raseborgs slott utförs av Västra Nylands landskapsmuseum och Hangö sommaruni i samarbete med Helsingfors universitet. Projektet har fått understöd från Svenska kulturfonden.
Tillsammans med 28 andra historiska besöksmål förvaltas Raseborgs slott från och med början av år 2014 av Forsstyrelsen.