Mångfald är en styrka, kommenterar journalisten Stefan Randström språkdiskussionen i Finland.
Randström har rötter i Hangö i Västnyland och är bosatt i Toronto i Kanada sedan omkring 20 år tillbaka. Han betecknar språkdebatten i Finland som besvärlig, och tycker att finlandssvenskarna bör vara beredda att göra eftergifter om det faktiskt är så att finskspråkiga barn inte har någon nytta av svenskan - eller om de har större nytta av andra språk.
Enligt Randström är språkläget förvånansvärt lika i Kanada som i Finland. Barnen går i skola där alla lär sig franska från fjärde klassen. Majoritetsspråket är engelska. Motivationen att lära sig franska varierar i landet, liksom i Finland. Intresset i Vancouver på västkusten är klart lägre än i Quebec i öster.
Samtidigt har språkdebatten i Quebec stundvis gått het, och folkomröstningar om självständighet har förrättats med jämna mellanrum. Folk är ganska trötta på språkdebatten här, säger Randström.
Inte mycket franska i vardagen
Randström medger att man just i Toronto inte hör så mycket franska i vardagen.
- Det finns nog franskspråkiga kanadensare här och en franskspråkig skola, men i vardagen hör man mera franska på tv och vi ser en hel del nyheter från franskspråkiga områden, berättar han.
Sonen Kalle, som går i femte klass, protesterar enligt Randström så mycket han hinner mot franskan, medan dottern Maja har beslutat att studera vidare på franska.
Sorglig språkdebatt i Finland
Randström upplever att det är sorgligt att attityderna gentemot svenskan har hårdnat i Finland.
- Jag tycker det är en rikedom med språk, säger han, vi talar både svenska och engelska hemma, och franskan får barnen i skolan.
Själv har Randström en stark tyska efter gymnasietiden i Hangö.
Läs också:
Folktinget: Kasta inte in handduken än
Det finns gymnasier där svenskan är pop
Nytt utspel om svenskan: Mera mod och ny strategi
Hem med stark franska och pirr i magen
Allt svagare svenska i Raseborg
Provet i lång finska lockar inte
Stora skillnader i gymnasiernas modersmålsbetyg
"Vi måste lära oss åtminstone de vanligaste fraserna"
"Valfri svenska klarar sig inte"
Svenska obligatoriskt redan i årskurs sex från och med 2016