Företaget Rudus planer på att utvidga sin stenkrossverksamhet i Joddböle i Ingå har fått fart på Ingåborna.
På torsdagskvällen (5.6) bildades en ny förening som bland annat ska jobba mot Rudus planer i Joddböle.
På två veckor har namninsamlingen mot planerna samlat ungefär 800 namn.
Innan föreningen grundades ordnades ett diskussionsmöte för allmänheten i Björkuddens paviljong. Med på det en och en halv timme långa diskussionsmötet fanns ungefär 60 personer.
Också politiker och tjänstemän från Ingå hade bjudits in. På plats fanns fullmäktigeledamöterna Erik Holmberg (SFP) och Hannu Pesonen (Saml.) samt planläggningschef Sten Öhman och miljöchef Patrik Skult.
Oroade invånare
Till en början var det lugnt, men efter en stund blev det mer upprörda känslor. Det kom en hel del frågor från allmänheten till tjänstemännen och också en del till politikerna. Det var oro i luften. Vilka möjligheter har kommunen att strunta i att så många har satt namnet på en lista mot det här projektet att förstöra naturen? Det blir ännu mera buller, sa någon, medan en annan undrade om det vackra Joddböle verkligen passar som industriområde. Andra ansåg att det är okay med annan industri, men inte stenkross.
Kunskapsföretag hellre än tung industri
Jan Boethius bor halva året i ingå. Han blev medlem i den nya föreningen. Han vill vara med och påverka så att Ingå i mindre utsträckning har tung industri utan i stället får mer kunskapsföretag.
Föreningen jobbar för trivsamt boende
Mikko Lehto valdes till ordförande för den tvåspråkiga föreningen som fick namnet Pro Ingå Inkoo rf ry. Föreningen fick genast ungefär 60 medlemmar. Syftet med föreningen är i korthet att främja miljön och havsområden i Ingå samt att arbeta för en trivsam boendemiljö i kommunen.
Mikko Lehto tror att det går att påverka.
Om kommunen säljer tomter för att locka folk till vacker miljö i Ingå, är det också viktigt att invånarna får påverka i frågor som rör miljön, säger han.
Bakgrund
Bergbrytningen i Joddböle inleddes redan 1986 och i många år har det diskuterats om det är bra eller inte - flera besvär har också lämnats in mot verksamheten.
I vintras berättade företaget Rudus om sina planer på att riktigt ordentligt utvidga - medan de nu krossar och säljer stenmaterial på ett ungefär 20 hektar stort område - finns nu planer för ett nästan 20 gånger större område på 390 hektar. Förutom att bryta berg planerar Rudus att börja krossa och återvinna betong och gammal asfalt som senare kan användas som byggnadsmaterial för vägar. En del av området planeras för slutdeponering av överskottsjord.
För tillfället pågår en miljökonsekvensbedömning för den utvidgade verksamheten.
Via ljudlänken kan du bland annat höra intervjuer med några av deltagarna i diskussionsmötet.