För första gången beslöt statsrådet nyligen att tvångsfusionera kommuner det gått för dåligt för. Sammanlagt utreddes endast fyra kommuner för att gå samman mot sin vilja. En av dem var Hangö som klarade sig.
Var det grannen Raseborgs dåliga ekonomi som räddade Hangö?
Lavia och Tarvasjoki tvingades gå ihop med en grannkommun och Jalasjärvi gick med på att frivilligt fusioneras med grannen. Hangö klarade sig med nöd och näppe. Just nu. Kanske för att grannen Raseborg som är den naturliga fusionspartnern också har så dålig ekonomi? Eller vad säger Finansministeriets konsultativa tjänsteman Vesa Lappalainen som arbetat med att utreda kriskommuner så länge statusen har funnits sedan år 2007?
- Det är klart att det skulle underlätta om Hangö inte skulle klara sig själv om grannen Raseborg bredvid har en god ekonomi. Men i första hand ser vi nog alltid på hur kriskommunens ekonomi utvecklas inte på hur bra grannkommunens ekonomi är.
Utvärderingsgruppen beslöt att Hangö inte nu skulle tvångsfusioneras eftersom ekonomin blivit bättre och gruppen tyckte också att Hangös sparprogram var trovärdigt.
Men Hangö har det nog fortfarande ganska hett om öronen. Sammanlagt har trettio olika riskkommuner utretts genom åren - men bara tre stycken har utretts två gånger. Två är Lavia och Tarvasjoki som nu ska tvångsfusioneras. Och så är det Hangö.
- Om Hangö måste utredas en tredje gång, då är nog läget kritiskt eftersom det upprepas, säger Vesa Lappalainen.
Stora utgifter i Raseborg
Den bolagisering som gjorts i både Hangö och Raseborg (i Hangö hamnen och i Raseborg Ekenäs energi) gav tillfälligt ett stort tillskott i kassan förra året. Dessutom har regionen fått extra stöd på grund av det dåliga arbetslöshetsläget, inte minst i och med FN-steels konkurs. Inte heller det är pengar som finns under någon längre tid.
I Hangö har bland annat personalkostnaderna minskat och så också köptjänsternas kostnader. Det är sådana faktorer som gör att utredningsgruppen anser att det går åt rätt håll.
Det är inte bra i Raseborg heller, men inte lika illa som i Hangö.
- Utgifterna där är stora speciellt då det gäller driften, säger Lappalainen.
Stor kommun kan betyda lättare beslut
Om båda kommunerna har dålig ekonomi lönar det sig alltså inte att tvångsfusionera sådana grannar. I så fall borde fler komma med.
- Överlag löser det inget att slå ihop två dåliga ekonomier, säger Vesa Lappalainen. Men det ger en möjlighet att sköta ekonomin bättre. Om exempelvis fyra-fem kommuner skulle slås ihop behöver inte fyra-fem fullmäktige driva sina egna ärenden utan ett fullmäktige kan driva ett ärende. Beslutsfattande kanske underlättas då.
Förutom Hangös och Raseborgs dåliga ekonomi - är det något annat som Lappalainen tycker särskiljer Västnyland från andra delar av Finland?
- Jag har följt med fusionsdiskussionerna. Här finns ganska skarpa åsikter om den egna kommunen och om självständighet, säger Vesa Lappalainen och syftar inte minst på Sjundeå och Kyrkslätt.
Om ett år utvärderas kommunerna nästa gång.