Det ser inte ut att bli något slut på striden kring bergsbrytningen på Stallsmossabergets område nära Sjundeå.
Grannar till området norr om stamväg 51 nära Pickala kräver nya bullermätningar. En granne vill dessutom ha ersättning av kommunen för vibrationsmätningar som han låtit utföra på sitt hus.
Också markägaren som har tillstånden för bergsbrytning är missnöjd: han vägrar att undersöka brunnsvattnen så noggrant som kommunen kräver.
Håller fast vid sina ståndpunkter
Miljö- och byggnadsnämnden i Sjundeå beslutade att inte gå med på kraven utan hålla fast vid sina tidigare ståndpunkter.
Nämnden anser att bullermätningarna har gjorts på rätt platser och i rätta förhållanden, det vill säga så att bergsbrytningen förde så mycket oljud som möjligt när bullret mättes.
Mätningarna behöver därför inte tas om anser nämnden, men poängterar samtidigt att mätningarna hur som helst utförs ytterligare två gånger medan verksamheten framskrider.
Nämnden beslutade också att inte ersätta vibrationsmätningarna för en granne som bor längre bort från brytningsområdet eftersom kommunen då borde ersätta också andra grannars mätningar.
Nämnden rekommenderar i stället samarbete mellan stenbrottsföretagaren och grannarna.
Kommunens tjänstemän har varit på plats och kollat vilka skador som finns. Tjänstemännen kan inte säga hur allvarliga skadorna är eller om vibrationerna har orsakat dem. Kommunen rekommenderar att en expert tar sig en titt.
Kvaliteten på vattnet
Den tredje frågan gäller brunnsvattenkvaliteten hos grannarna. Miljö- och byggnadsnämnden i Sjundeå kräver att halterna av järn, mangan, bakterier, radon och uran i brunnsvattnen i närområdet till Stallsmossaberget underöks
eftersom miljöhälsomyndigheterna tror att halterna kan ökar på grund av bergsbrytningen.
Markägaren har överklagat beslutet till Vasa förvaltningsdomstol. Han tycker att tilläggsundersökningar inte behövs och anser dessutom att nämnden inte har befogenheter att öka förpliktelserna i miljötillståndet.
Sjundeånämnden håller i sitt utlåtande fast vid de tidigare motiveringarna som miljöhälsovården har kommit med.
Läs mera om tvisterna:Fortsatt bråk om marktäkt i Sjundeå
Tvister stoppar fortsättningsvis bergsbrytning i Pickala
Sjundeå tvekar om bergsbrytning
Nya planer i sydöstra Sjundeå
Det är helt sjukt