Projektet att bygga en jätteterminal för flytande naturgas i Ingå och Paldiski verkar äntligen gå framåt. Förhandlingarna om LNG-terminalen fortsätter i Tallinn på onsdag.
Projektets förverkligare i Finland och Estland visar då upp sina modeller för representanter från EU-kommissionen och de respektive ländernas regeringar.
Den första ansökningsrundan för att söka om EU-pengar till LNG-terminalen tar slut i augusti, så nu hoppas man på ett snabbt godkännande från kommissionens sida.
Gemensam terminal
I maj kom Finland och Estland överens om att man fortsätter planera LNG-terminalen utgående från en modell där terminalverksamheten kunde delas mellan de två länderna. Placeringsorterna är Joddböle i Ingå och Paldiski i Estland.
Energibolagen Gasum och Alexela Energia har nu planerat en gemensam modell för själva terminalen, medan det rör som skulle förbinda Finlands och Baltikums naturgasnätverk under Finska viken har planerats av Gasum och EG Võrguteenus.
Det är kommissionen som avgör om projektet får EU-stöd eller inte. Stödet är livsviktigt eftersom terminalen beräknas kosta upp till 400 miljoner euro och förbindelseröret runt 200 miljoner euro. Det är fortfarande osäkert om blir något beslut i tid.
Mindre beroende av Ryssland
Jätteterminalen i Ingå och Paldiski är en del av EU:s omfattande projekt att förbättra LNG-nätverket. Meningen är att de europeiska länderna på det sättet kunde minska sitt beroende av Rysslands naturgas och samtidigt öka konkurrensen inom naturgasbranschen.
För tillfället kommer den naturgas som används i Europa främst längs rör från Ryssland. Naturgas används i gasform till exempel för att producera el och värme. I flytande form används den som bränsle i bland annat fartyg.
Texten baserar sig på Minna Panztars finska artikel, som publicerades i dag på Yle Uutisets webbsida.