Efter tuffa och tunga samarbetsförhandlingar når inte staden Raseborg sitt mål med att spara 100 årsverken år 2015. Men det ser inte ut att blir några fler storstädningar bland personalen. Just nu i alla fall.
Det har varit mycket tunga månader och svårare förhandlingar än tidigare, säger vårdarfacket Supers huvudförtroendeman Mona Böhme.
- Det har varit jättejobbigt, de jobbigaste förhandlingar jag varit med om. Det har varit mera spänt än tidigare och det inte är det lätt att göra två realiseringar efter varandra, säger hon.
Från arbetsgivarhåll säger man det samma. Och de regelrätta uppsägningarna blev ju färre än förväntat, men staden nådde inte heller upp till sitt mål att minska antalet årsverken med 100. Sammanlagt skulle 150 årsverken sparas in på två år (2014 och 2015), istället blir besparingen cirka 125.
- Det är alltid så att man har ett mål och så ger förhandlingar det resultat de ger. Man kom ändå över 80 procent av målet. Det fortsätter säkert i den bemärkelsen att många pensionernas årligen och då prövar man från fall till fall om man kan effektivera verksamheten i samband med det, säger stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP).
Avvikande åsikt
- Jag lämnade in en avvikande åsikt att jag från Supers sida inte godkänner uppsägningar. Dessutom lämnade vi också in motsvarande tillsammans med de andra facken, säger Böhme.
Jari Salminen är huvudförtroendeman för Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade, FOSU, med litet över 500 medlemmar vid Raseborgs stad. Dit hör bland annat lärarfacken Akava och OAJ. Också han talar om tunga månader och kallar Raseborgs spartalko för "storstädning".
- Kommunen är ett sådant organ att dess resultat är fast i personalen. Personalens förtroende måste man få om man vill öka produktiviteten. Det har vi nu gått igenom, vi hoppas att det i framtiden blir som stadsstyrelsen ordförande Anders Walls sade då förhandlingarna var avslutade att det här skulle vara den sista storstädningen och man inte måste komma till förhandlingsbordet i den här utformningen.
- Inte på kort sikt. Men det är klart att vi lever i en tid då förändringar från statens håll kommer väldigt överraskande. De är många gånger svåra att planera in. Men jag vågar nog säga nej till en storstädning av den här typen att den skulle beröra hela organisationen. Det är viktigt att personalen få arbetsro, säger Anders Walls.
Det går inte att i det här skedet beräkna hur mycket staden sparar genom att dra in 60 årsverken. Men man kan räkna ut lite ditåt i teorin. En arbetstagare kostar staden ungefär 50 000 euro per år med en medellön. Då blir 60 årsverken alltså 3 miljoner euro som kommunen sparar.
Från stadens sida vill man också poängtera att tre av de 60 indragna årsverken är chefsbefattningar.