Från och med 15 september är Raseborg redo att ta emot 25 flyktingar från Syrien. Maj Estlander, som är enhetschef för Västra Nylands invandrartjänst, berättar att det är tänkt att flyktingarna ska bo i Karis.
Det är redan klart vilka 14 av de totalt 25 flyktingarna är. Meningen är att det klarnar vilka de resterande 11 personerna är före sommarens slut.
Intensivt arbete
På Västra Nylands invandrartjänst har en hel del förberedelser redan gjorts, men det allra intensivaste arbetet ligger framför.
- Mest hektiskt blir det då flyktingarna anländer, säger Karin Ljung, som är invandrarkoordinator sedan maj.
Då det sker åker staden emot flyktingarna med buss till flygfältet och för dem till sina bostäder, där det bara finns det mest nödvändiga.
- Meningen är att de själva ska bygga upp sina hem, säger Karin Ljung. De följande dagarna efter ankomsten handlar mycket om att lära sig om praktiska saker, som var man handlar mat och hur man orienterar sig i närmiljön.
Staden redo att ge hälp som behövs
Det faktum att flyktingarna kommer från Syrien innebär att de kan behöva krishjälp på grund av att kan vara traumatiserade eftersom många har upplevt en hel del våld.
- Det finns 2,8 miljoner registrerade syriska flyktingar i länderna kring Syrien och hälften av dem är barn, säger Maj Estlander. Många av dem har upplevt våld och det är nog någonting vi tänker på här i Raseborg och vi kommer att vara uppmärksamma på om de behöver mentalvårdshjälp eller krishjälp.
Stadig grund
Enligt Karin Ljung finns det duktig dagvårds- och skolpersonal i Raseborg som har erfarenhet av ta emot flyktingbarn. Hon tog själv över jobbet som invandrarkoordinator efter Börje Mattson, som nyligen gick i pension. Också Maj Estlander är rätt ny på sin post, men de anser båda att de har en väldigt stadig grund att stå på tack vare Mattsons arbete.
- Eftersom Börje Mattson har varit en ledare inom integrationsverksamheten i Finland, så är det många kommuner som söker sig hit till Västra Nylands invandrartjänst för att fråga om råd, säger Maj Estlander.
Lojo kommer också att ta emot syriska flyktingar efter årsskiftet och det finns funderingar kring hur man kunde samarbeta mellan de två kommunerna.
- Men ännu finns det inga konkreta planer om en saken, säger Estlander.