Flera företag i Västnyland anställer utländsk arbetskraft. Men ibland kan det bli både dyrt och besvärligt, detta ifall man blir dubbelbeskattad.
Den tidigare företagaren Rabbe Österlund blev dömd för skattebrott, då hans anställda valde att enbart betala skatt till Estland.
- De anställda fick själva välja om de betalade sin skatt till Finland eller till Estland, och nu vill beskattaren att det skall betalas en gång till i Finland, berättar Rabbe Österlund.
Finland har avtal med ett 70-tal länder om hur beskattningen skall skötas så att en person eller ett företag inte råkar ut för dubbelbeskattning. Det vill säga att ett företag eller en person inte blir beskattad för samma sak både i hemlandet och i det land där arbetet utförs.
Det är fråga om ett två parts avtal som slutits mellan varje land, där man gjort upp riktlinjer för beskattningen av inkomsten. Till exempel avtalet mellan Finland och Estland ingicks år 1993. Avtalet mellan Ryssland och Finland ingicks år 1996.
Sällsynt med så kallad dubbelbeskattning
Finansråd Antero Toivainen vid Finansministeriets enhet för internationell beskattning är en av dem som varit med och utarbetat avtalen mellan länderna. Han påpekar ändå att det är ytterst sällan en person eller ett företag råkar ut för så kallad dubbelbeskattning.
Trots att det finns ett avtal om undvikandet av dubbelbeskattning, kan man trots allt först enligt avtalet bli beskattad av båda länderna berättar Toivainen. Sedan bestämmer ländernas myndigheter hur skatten fördelas mellan länderna, för att undvika en dubbelbeskattning.
Men företaget eller en person har inte själv rätt att välja till vilket land den betalar skatten. Dessutom bör man komma ihåg att deklarera sina inkomster till bägge länderna.
Finansråd Antero Toivainen påminner att man alltid har en möjlighet att överklaga skattebeslutet ifall man upplever att man blivit fel beskattad.