- Språkfrågan är en tudelad fråga. För det första är det fråga om vad som händer på småtimmarna på en krog där folk antagligen är mindre nyktra. Jag kan förstå att det irriterar Mikko Sipola men jag skulle inte ge väldigt stor betydelse åt det, säger Raseborgspolitikern från Ekenäs Mikael Borgman från Svenska folkpartiet.
Märker du av att det skulle finnas nedsättande attityder mot finskspråkiga i Raseborg?
- I och med att jag är svenskspråkig så blir jag ju aldrig själv utsatt för det. Det kan tänkas att en och annan lustigkurre tror sig vara rolig när man fäller en kommentar som kanske inte är så allvarligt menad men jag tror att det finns nedsättande attityder mot finskspråkiga - jo, medger Borgman. Han skulle vilja utvidga problematiken till hur en minoritet behandlar andra minoriteter, det problemet är aktuellt i världen också.
I hur stor utsträckning förekommer det här i Raseborg?
- Jag hoppas i mycket liten utsträckning men jag tror inte problemet är väldigt mycket värre i Ekenäs än på andra håll i landet, säger Borgman. Han framhåller ändå att om det händer en enda gång så kan det betecknas som ett stort problem.
Vad borde staden göra för att bygga broar mellan finsk- och svenskspråkiga?
- Det är viktigt att alla kändisar och kulturpersoner vid varje tillfälle påpeka att det är inte tufft eller coolt att göra sig rolig på andras bekostnad utgående från deras ras eller språk, föregå med gott exempel och arbeta med attityderna. Det gäller att inte bryta mot det själv och avvisa ett dylikt, föraktfullt beteende, säger Borgman.
"Strongt gjort"
Jaana Tasanko, finskspråkig politiker från Socialdemokraterna, säger att det var strongt av Mikko Sipola att gå ut med sina tankar i frågan.
- Jag antar att han inte baserar sina åsikter på en krogkväll utan måttet är rågat. Han har nog rätt. Det är fråga om folk som inte kan bete sig och sådana finns det både på svenskt och finskt håll i hela landet, säger Tasanko.
Du är själv bosatt i Ekenäs och finska är ditt modersmål - märker du av att svenskspråkiga behandlar finskspråkiga dåligt eller att det finns nedsättande attityder mot finskspråkiga i Ekenäs?
- Visst finns det, medger hon. Hon vill inte pricka någon men säger att det finns individer som beter sig illa. Hon tar det personligt när man talar om finnar, klumpar ihop dem och säger att alla är likadana - sådant ökar inte förståelsen mellan språkgrupperna.
Hon har själv upplevt det som skrämmande att de här åsikterna också finns hos människor som borde veta bättre och anses som förnuftiga. Folk kläcker ur sig chockande saker, säger hon. Sådant här kommer fram när man tror att jag är finlandssvensk och gift med en finskspråkiga - fast det egentligen är tvärtom.
Kan du ge exempel?
- I samband med en middag var det en finlandssvensk kulturpersonlighet som kläckte ur sig att han hade "en sån där finne" som skötte om hans sommarställe. Han gav lite Koskenkorva åt honom så funkade det bra, nämner Tasanko. Varför kan man inte då säga att - jag har en trevlig granne som gör det?
Vad borde staden göra för att bygga broar mellan språkgrupperna?
- Man kunde börja öka förtroendet genom att utgå ifrån att beakta finskspråkigheten när man fördelar platserna, det skulle se bättre ut, föreslår hon.
- Det värsta är att vi förmedlar ju språkattityderna till våra barn och därför tar det aldrig slut heller. Var och en måste besluta för egen del att "jag pratar aldrig mer sådant här". När man slutar prata på ett föraktfullt sätt så slutar man tänka så, summerar Tasanko.
Intervju: Robin Lindberg
Läs också: