Västnyland är inget undantag när det kommer till svartjobb inom byggbranschen. De nya skattereglerna ska försöka minska den gråa ekonomin och vid VN Bygg Ab från Hangö hoppas man att det ska fungera.
De nya reglerna för bygg- och fastighetsbranschen går ut på att huvudleverantörer på byggen måste hålla koll på vilka personer och företag som jobbar på byggarbetsplatsen. Underentreprenörer måste i sin tur deklarera sina fakturor varje månad till skatteverket. På så sätt har skattemyndigheterna koll på vilka företag och personer som rör sig på ett bygge samt hur mycket pengar som är i rörelse.
- När jag första gången hörde om den nya lagstiftningen tänkte jag att det aldrig kommer att fungera, säger Janne Boström, produktionschef för sanerings- och skadereparationsenheten vid VN Bygg Ab i Hangö.
Lika pessimistisk är Boström inte idag, tvärtom. Han tror att reglerna kan fungera och hoppas att skattemyndigheterna faktiskt granskar att alla gör som man ska.
- Det skulle vara bra att få bort svartjobben, det är bort från oss och alla andra företag som försöker följa lagen och betala alla skatter, säger han.
Folk jobbar svart också i Västnyland
Visst existerar den gråa ekonomin inom byggbranschen även i Västra Nyland. Boström tror det handlar om ganska många som jobbar svart, det vill säga utan att betala skatt.
- Om någon gör en badrums- eller kökssanering kan det vara att man tar någon som man känner och så betalar man svart.
Många underleverantörer på nybyggen
Den nya lagstiftningen innebär mera pappersjobb för företagen. VN Bygg använder sig av mest underleverantörer när man bygger nytt. Till exempel på bygget av den nya K-supermarketen i Hangö jobbar mest underleverantörer till VN Bygg.
- Det beror lite på i vilket skede av byggprocessen men det kan vara mellan 10 till 30 underleverantörer på bygget på samma gång, berättar Janne Boström.
På saneringssidan, där Boström själv jobbar, använder man sig mest av egna anställda.
Applikation hjälper till
Hangöföretaget VN Bygg tacklar de nya lagarna med hjälp av en applikation som företaget och dess anställda redan har använt i ett år. Applikationen har tagits fram i samarbete med ett annat Hangöföretag. Det går ut på att de anställda med telefonen kan stämpla in på jobb. Med appen kan de anställda sedan hitta verktyg och material medan företaget kan hålla koll på vem som jobbar var och var verktygen finns någonstans.
- Det är ganska lätt på ett större bygge att stämpla in via en maskin men på mindre byggen så är telefonen den enda möjligheten att få det ordentligt gjort, förklarar Janne Boström, som tror att företaget inte behöver anställda någon ny för att sköta byråkratin kring de nya reglerna.
- Jag tror att vi klarar oss med den här applikationen, vi får se om en månad hur vi klarar oss.
- Det är fint att de nya reglerna träder i kraft när det är semestertider, skrattar Boström.