Alla barn som sökte till den finska språkbadsgruppen för svenska barn i Karis fick inte plats till hösten. Det är första gången sedan gruppen startade för tre år sedan som alla sökande inte har fått plats.
- Intresset var stort så oddsen var dåliga, men klart att vi blev besvikna när beskedet kom att Novilie blev utan språkbadsplats, säger hon. Nu fortsätter hon i sin gamla grupp i stället.
Charlotta Julin har själv haft det kämpigt med finskan och önskar därför att hennes barn skulle få en chans att lära sig språket så enkelt och snabbt som möjligt. Dessutom har hon hört mycket gott om språkbadsgruppen i Solbacka daghem.
Hon hoppas också att förslaget att skoleleverna i Raseborg kan börja läsa det andra inhemska språket redan i årskurs ett går igenom.
- Och så är det bra om de förskolebarn som har gått i språkbadsgrupp på något sätt kan upprätthålla finskan, säger hon.
Fem språkbadsgrupper
Totalt finns det fem språkbadsgrupper i Raseborg. Tre stycken är för finska barn och två för svenska.
De två språkbadsgrupperna på finska för svenska barn har båda 21 platser. Gruppen i Ekenäs, som finns i Rasebo daghem, har verkat ända sedan slutet av 80-talet och det har varit vanligt att alla barn som söker dit inte får plats.
Språkbadsgruppen i Solbacka daghem i Karis har funnits i tre års tid och ända tills nu har det varit självklart att alla som har sökt dit har fått en plats. Men i år blev nio barn utan plats i de båda grupperna.
- Det har att göra med att det nu är känt att det finns ett fungerande språkbad i Karis.
Men trots ett ökat intresse för det andra inhemska språket i Raseborg kan Wikström inte lova några förändringar, speciellt då i det rådande ekonomiska läget.
- Daghemmets huvuduppgift är att ordna vård på det egna modersmålet. Språkbadet är en extra förmån som Raseborgs stad ger åt sina kommuninvånare. Så jag vet inte vilka möjligheter vi har att utöka språkbadet eftersom vi i första hand måste tillgodose det som barnen har rätt till enligt lagen, säger hon.
Enligt henne är det i alla fall positivt att så många är intresserade av att lära sig det andra språket och hon säger att man inom staden nog funderar på hur man kan tillmötesgå det i framtiden.
Språkklubb i förskolan
För tillfället finns det ingen språkbadsskola i Raseborg. Enligt dagvårdschef Märta Wikström är det svårt att ordna en sådan eftersom bebyggelsen är såpass spridd i kommunen att skolvägen skulle bli väldigt lång fär en del av barnen.
Och eftersom man anser att förskolan ske på det blivande skolspråket, så finns det inget språkbadsalternativ för just förskoleåret. I stället håller staden på och utvecklar en klubbverksamhet för de förskolebarn som har gått i en språkbadsgrupp, men än så länge fungerar den enbart i Ekenäs.
- Det gäller att vi hittar någon lärare som kan hålla den här klubbverksamheten inom förskoleverksamhetstiden, säger hon.
När klubbverksamheten blir verklighet i Karis och Pojo kan hon inte säga för tillfället.