Friidrotten är inte längre lika populär bland barn och unga som den har varit. En orsak kan enligt friidrottstränaren Conny Karlsson vara den, att man inte får jämföra barns prestationer med varandra.
Ekenäsbon Conny Karlsson, som är trefaldig finsk mästare i kulstötning, anser att friidrotten i Finland är på uppåtgående. Att det inte är lika populärt att friidrotta som det var för 30-40 år sedan finns det säkert många orsaker till, tror han, men samtidigt skyller Karlsson också på samhällets allmänna attityd.
- I dagens samhälle får man inte mäta sig själv med andra, Jag vet inte ens när man får siffror i skolan nuförtiden, det är tabu att mäta sig själv med andra, säger Conny Karlsson och fortsätter:
- Det gillar inte jag som friidrottsmänniska. Varför ska vi ha våra barn inne i en bomullsinhägnad? Man får inte mäta sig själv med andra utan alla ska vara på samma streck. Friidrotten lider nog lite av det här, tror han.
Friidrott är en rå gren
Karlsson tror att det att friidrott är en individuell gren påverkar intresset bland barn och unga.
- Friidrott är en ganska rå gren man ser genast hur bra eller dålig man är. I lagsport kan en lite sämre individ med ett bra lagspel få laget se hur bra ut som helst, säger han.
Förr hörde friidrott också på ett annat sätt än nu till barnens och ungdomarnas fritid.
- I Dragsfjärd där jag växte upp och på hela Kimitoön, tävlades det mycket. Det ordnades serier på de olika sportplanerna som fanns där. Jag undrar om alla de sportplanerna längre ens underhålls, säger Karlsson.
Friidrotten uppgående
Trots allt anser Conny Karlsson att friidrotten är på uppåtgående för friidrotten i såväl Västnyland som hela Finland.
- Jag tycker så där överlag att det ser bra ut för både Västnyland och friidrotten inom SFI (Svenskfinlands idrottsförbund). I min egen förening, IF Raseborg, har vi mycket juniorer och föreningen är klassificerad bland de tjugo bästa i landet, säger Karlsson.
Karlsson anser att det var ett lyckat drag att slå ihop Ekenäs IF och Karis IK. Föreningarna fusionerades för några år sedan till IF Raseborg.
- Helt klart att det var smart. Istället för att två små föreningar slåss om samma understöd kan man slå ihop sina krafter. Tränare växer inte heller på träd, säger han.
Han känner inte heller den knutpatriotism som gör det så svårt att samarbeta över de gamla kommungränserna inom Raseborg.
- När jag själv är utböling så drabbar inte mig det gamla groll som Ekenäs och Karis kanske har., småskrattar Karlsson.