EIF-spelare blev utsatta för rasistiska glåpord under lokalderbyt i fotboll i lördags. Arrangörerna beklagar, men har svårt att ta tag i enskilda fall.
Rasistiska tillrop på lokalderbyt i lördags fick Frank Johansson, sommarboende i Pojo, att fatta insändarpennan. Till vardags är Johansson verksamhetsledare för Amnesty i Finland, men han är också inbiten fotbollsvän. För honom blev derbyt en tråkig upplevelse.
- Jag satt intill BK-klacken, och då det hettade till i matchen var det några som började skrika "negern slår". Lite senare hörde jag en kvinna som med hög röst ropade åt EIF-spelarna att "åka hem till Afrika", berättar Johansson.
Runt omkring på läktaren skakade folk på huvudet, men ingen ingrep mer än så, inte heller Johansson. Nu vill han ändå veta vad supporterklubben Pålkka Sviinen och BK-46 fotboll anser om rasistiska tillrop på läktarna.
Pålkka Sviinen och BK tar avstånd
Pålkka Sviinen känns inte vid några rasistiska tillrop. Frontfiguren Patte Lindholm har svårt att tro att de som ropade skulle ha hört till Pålkka Sviinen.
- Det hört inte till vår kultur över huvudtaget. Vi har från första början tagit avstånd från allt vad rasism och våld heter, säger Lindholm.
Det är arrangörsföreningen som ansvarar för ordningen på matcherna, och därmed också för hemmasupportrarnas beteende. BK-46 fotbollsordförande Tom Pihlström beklagar det som skedde, men säger att problemet är svårt att komma åt.
- Naturligtvis beklagar vi, men vad ska vi göra? Jag har inget snabbt recept på hur man får bukt med det här, säger Pihlström.
Han tror att en del BK-supportrar känner sig frustrerade, då inte säsongen gått så bra som man hoppats. Att låta det gå ut över motståndarna på det här sättet är ändå helt fel, säger han.
- Det hör inte till någon idrott.
Vad kan man göra?
Problemet med enskilda rasistiska glåpord kan vara svårt att komma åt. Vad kan man som åskådare göra om man hör sådant?
- En åskådare kan börja med att tala om saken för en ordningsvakt. Nästa steg är att kontakta arrangörsföreningen, och göra klart att man inte vill gå på matcher, där sådana här tillrop tolereras, säger Maurizio Pratesi, som är expert på mångkulturfrågor på Finlands bollförbund.
För även om det är svårt, kan arrangörsföreningen gott och väl köra ut åskådare som stör, och även dela ut portförbud åt enskilda åskådare på viss tid.
Hur stort problem är då rasismen inom fotboll i Finland?
- I Finland har vi inte någon speciellt stark supporterkultur, och därför kan man inte heller tala om någon utbredd rasism. Å andra sidan händer sånt här ändå för ofta på läktarna, just med tanke på hur få som går på matcherna, säger Maurizio Pratesi.
Läs också: "Jag är orolig för mina egna barns skull"